Trinidad şi Tobago: cadrul natural, repere istorice şi turism

Trinidad-Tobago-04

Republica Trinidad şi Tobago sărbătoreşte ziua naţională la 31 august, data proclamării independenţei, în 1962.

Cadrul natural

Situat în America Centrală Insulară (arhipelagul Antilele Mici), între Marea Caraibilor şi Oceanul Atlantic, în largul coastei nord-estice a Americii de Sud, la nord-est de Venezuela şi la sud de Grenada, statul, ce ocupă un teritoriu de 5.128 kmp, este format din două insule mai mari, Trinidad şi Tobago, şi mai multe insule mai mici (printre care Monos, Chacachacare, Gaspar Grande/Gasparee, Pequeno Tobago/Little Tobago şi Huevos).

Trinidad-Tobago-05

Trinidad, de departe cea mai mare dintre cele două insule principale, are o suprafaţă de aproximativ 4.800 kmp, potrivit site-ului „Encyclopaedia Britannica”, şi se află la 11 km de coasta Venezuelei, fiind separată de aceasta prin Golful Paria şi prin două canale înguste (Bocas del Dragon /Dragon’s Mouths Strait şi Boca de la Sierpe/Serpent’s Mouth Strait). Tobago, mult mai mică, cu o suprafaţă de circa 300 kmp, se găseşte la 30 km nord-est de Trinidad.

Capitala ţării este la Port of Spain, oraş situat pe coasta de nord-vest a insulei Trinidad, la Golful Paria. Alte oraşe importante: San Fernando, Chaguanas, Arima.

Trinidad-Tobago-06

Insulele au relief colinar cu câmpii litorale, cu zone restrânse de munţi înalţi şi cu păduri tropicale luxuriante, conform „Enciclopediei Universale Britannica” (2010). Cele două insule principale, Trinidad şi Tobago, se disting prin vegetaţia abundentă şi plajele atractive, se menţionează şi în „Enciclopediei statelor lumii” (2005). Se prezintă sub forma unor câmpii şi dealuri joase, străbătute de lanţuri muntoase puţin înalte, o continuare a Cordilierei venezuelene.

Trinidad-Tobago-02

Pe insula Trinidad se remarcă trei lanţuri muntoase joase. Cele mai înalte vârfuri, El Cerro del Aripo (940 m, altitudinea maximă din ţară) şi El Tucuche (936 m), se află în nordul insulei. În nord există, de asemenea, un număr mare de cascade (Cascada Maracas ş.a). Tot pe insula Trinidad, dar de data aceasta în partea sa sud-vestică, în satul La Brea, este Lacul Pitch, cel mai mare depozit natural de asfalt din lume. Totodată, insula găzduieşte o serie de vulcani noroioşi, cel mai cunoscut dintre aceştia fiind „Devil’s Woodyard”.

Trinidad-Tobago-10

Relieful insulei Tobago este în general muntos, cu o linie de coastă dantelată, cu golfuri, plaje şi câmpii înguste. Insula este renumită pentru recifele sale de corali, precum Buccoo Coral Reef.

Râurile sunt numeroase, dar scurte şi cu debite bogate, cele mai importante fiind Ortoire şi Caroni, de pe insula Trinidad. Courland este singurul râu notabil pe Tobago, notează site-ul www.nationsencyclopedia.com. Nu există lacuri semnificative, însă de-a lungul coastelor estice, sudice şi vestice ale insulei Trinidad se găsesc întinse zone mlăştinoase, unele dintre ele cu mangrove (separate de mare prin largi fâşii de nisip), printre care mlaştinile Caroni, la Golful Paria, şi Nariva, de pe coasta Atlanticului.

Trinidad-Tobago-08

Țara se bucură de un climat tropical, cu un sezon relativ uscat (însă nu unul secetos), din ianuarie până în mai, şi unul ploios, din iunie până în decembrie. În general ocolite de uragane, insulele sunt rar lovite de astfel de fenomene meteorologie dezastruoase (aşa cum s-a întâmplat în 1847 sau în 1963, menţionează „Encyclopaedia Britannica”).

Trinidad-Tobago-09

Vegetaţia este reprezentată de pădurea tropicală cu esenţe preţioase şi de savană, aceasta din urmă, numai în sectoarele mai puţin umede din vestul insulei Trinidad. Fauna, bogată, include lamantinul, maimuţe urlătoare, oceloţi, căprioare, oposumi, manguste, ratoni, aguti, porci sălbatici, tatu, porcul spinos sud-american cu coada prehensilă (adaptată pentru a se agăţa), lilieci, iguane, şerpi, şopârle, broaşte ţestoase, caimani, numeroase specii de păsări şi fluturi. Mlaştina Caroni, un important adăpost al păsărilor din Trinidad, găzduieşte flamingo, egrete şi ibis-stacojiu. Buccoo Coral Reef este cunoscut pentru viaţa sa marină.

Repere istorice, turism

Numele de „La Trinidad” – „Sfânta Treime” – este dat insulei de Cristofor Columb, cel care a descoperit-o, în 1498, în timpul celei de-a treia călătorii spre Lumea Nouă, conform „Enciclopediei statelor lumii” (2005). Colonie spaniolă (prima aşezare hispanică datând din prima jumătate a secolului al XVI-lea), Trinidad este ocupată, în 1797, de englezi, pentru ca cinci ani mai târziu, în 1802, să devină oficial posesiune britanică (conform prevederilor Tratatului de la Amiens).

Trinidad-Tobago-13

Insula Tobago, vizitată în 1596 de căpitanul englez Robert Dudley, şi nelocuită până la stabilirea primilor colonişti olandezi, în 1632, îşi schimbă, de-a lungul secolelor XVII-XVIII, de multe ori stăpânul colonial (spaniol, francez, olandez, englez). În cele din urmă, în 1814, devine, oficial, colonie a Coroanei Britanice.

Cele două insule, Trinidad şi Tobago, au rămas separate până în 1889, când au fost unite administrativ. La 31 august 1962, au devenit stat independent în Commonwealth şi la 1 august 1976, republică.

Trinidad-Tobago-07

Locul de naştere al instrumentului de percuţie numit „steelpan” sau „steeldrum” (un fel de tobe metalice), al stilurilor muzicale „calypso”, „soca” şi „chutney” şi al dansului „limbo”, insulele sunt renumite pentru Carnavalul lor tradiţional, un eveniment anual fastuos, impresionant, o explozie de culoare, muzică, dans şi voie bună, care, prin paradele şi costumele sale, figurile exotice şi măştile excentrice, rivalizează cu cele mai cunoscute spectacole de acest fel din lume.

Trinidad-Tobago-01

Potrivit site-ului www.globi.ro, în insule turistul găseşte o oază de odihnă şi linişte, poate practica sporturi de plajă şi apă, călărie, navigaţie, golf sau tenis, iar cei mai aventuroşi pot face scufundări, zboruri cu parapanta sau schi nautic.

Zonele muntoase, plajele şi recifele de pe ambele insule reprezintă atracţii turistice remarcabile.

Trinidad-Tobago-12

Plajele mărginite de ape cristaline şi pădurea tropicală de o frumuseţe copleşitoare fac din insula Tobago o destinaţie turistică deosebită. Buccoo Reef, un celebru parc naţional marin, cu diferite specii de corali, peşti exotici şi alte vieţuitoare ale adâncurilor, este căutat de amatorii de scuba diving şi snorkeling. O altă atracţie este Bon Accord Lagoon, un loc special datorită păsărilor uriaşe pe care le adăposteşte.

Trinidad-Tobago-11

Pe insula Trinidad, de interes sunt vulcanii noroioşi, peşterile, cascadele, rezervaţiile naturale.

În capitala Port of Spain, oraş modern, vesel, plin de energie şi de culoare, turiştii pot vizita Muzeul Naţional şi Galeria de Artă, grădina zoologică (Emperor Valley Zoo), Grădinile Botanice Regale (unele dintre cele mai vechi din Caraibe) şi Queen’s Park Savannah. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Islands of Trinidad and Tobago, Video: youtube.com)