Trifoiul cu cele mai multe frunze

record-trifoi

Cele mai multe frunze ale aceleiaşi tulpini de trifoi au fost descoperite la o astfel de plantă, la 10 mai 2009, în Hanamaki City, Iwate (Japonia), potrivit guinnessworldrecord.com.

56 este numărul record de frunze descoperite la un trifoi (Trifolium repens). Recordul a fost omologat de Cartea Recordurilor la 10 mai 2009, iar descoperirea aparţine japonezului Shigeo Obara.

Obara a studiat peste 60 de ani trifoiul, precum şi modalităţile de a multiplica numărul de frunze prin hibridizare naturală, tot el fiind cel care a deţinut şi recordul anterior: un trifoi cu 18 frunze. Japonezul a făcut descoperirea chiar în grădina sa.

„Nu am visat niciodată să văd aşa de multe frunze pe o singură tulpină a aceluiaşi trifoi”, a declarat Shigeo Obara. Pentru a evita număratul de două sau mai multe ori a frunzelor, Obara a decorat fiecare frunză, pe măsură ce o număra, mai scrie news.nationalgeographic.com.

Shigeo Obara a murit în 2010, la 85 de ani.

Trifoiul este o plantă erbacee mică, anuală, bienală sau perenă cu viaţă scurtă. Frunzele sunt trifoliate (rareori 5—sau 7-foliate), cu stipelele (frunzişoare situate la baza peţiolului) crescute pe peţioluri, iar florile grupate în inflorescenţe mici albe, roşii, violet sau galbene. Denumirea sa vine din limba latină: „tres”, care înseamnă „trei” şi „folium”, care înseamnă „frunză”.  (Text: Agerpres, Foto: pinterest.com)