Trenul japonez a atins viteza de 603 km/h

tren-japonez

Un prototip al viitorului tren japonez cu levitaţie electromagnetică (maglev) a atins viteza de 603 km/h, un record pe plan mondial, a informat compania feroviară niponă Central Japan Railways. Testul a fost efectuat cu persoane la bord în cursul dimineţii.

„Viteza de 603 km/h a fost menţinută timp de 10,8 secunde” în timpul traversării unui tunel, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, care a subliniat că este o „premieră mondială”.

Proba a fost realizată pe o linie specială de 42,8 kilometri, la Yamanashi (centrul Japoniei), unde este dezvoltat de mulţi ani acest tren „maglev”.  Trenurile maglev utilizează câmpurile magnetice pentru a-şi asigura propulsia.

Spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu şina, ceea ce reduce forţa de frecare şi permite atingerea unor viteze foarte mari. Ultimul model maglev a străbătut peste un milion de kilometri în perioada de probe, potrivit companiei, care prevede deschiderea în 2027 a primei linii de tren cu levitaţie magnetică care va lega capitala Tokyo de oraşul Nagoya. (Text: Agerpres, Foto: d13uygpm1enfng.cloudfront.net)