Trei pui de barză salvaţi după ce părinţii le-au decedat

pui-de-barza

Purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Cristian Virag, a declarat joi, 14 iulie, că pompierii au acţionat  pentru salvarea a trei pui de barză în comuna Joiţa, judeţul Giurgiu, care fuseseră părăsiţi în cuib de patru zile deoarece mama lor a fost rănită.

Directorul coordonator al Asociaţiei Wilderneess Research and Conservation Bucureşti, Dragoş Măntoiu, a declarat că toţi cei trei pui de barză salvaţi în comuna Joiţa, judeţul Giurgiu, vor ajunge la Asociaţia ‘Prietenii Berzelor’ din Sibiu, doi dintre ei fiind în stare mai gravă şi având nevoie de resuscitare.

‘Noi am fost anunţaţi de un grup de localnici din comuna Joiţa, judeţul Giurgiu, că trei pui de barză nu au mai fost vizitaţi de trei zile de părinţi şi aceştia, respectiv barza şi masculul, au fost găsiţi decedaţi, fiind loviţi probabil de o maşină. Ajunşi la faţa locului am constatat că berzele decedate fuseseră aruncate de unii localnici undeva lângă drum, iar puii de barză au fost salvaţi în această după-amiază din cuib, unde rămăseseră singuri, cu sprijinul ISU Giurgiu’, a declarat Dragoş Măntoiu.

El spune că operaţiunea de salvare a fost ‘una dificilă pentru că doi dintre cei trei pui de barză au fost găsiţi într-o stare gravă, având nevoie de resuscitare’.

Acum cei trei pui de barză au plecat către Bucureşti unde vor primi îngrijire şi consult veterinar la Clinica de Reabilitare ‘Visul Luanei’, după care vor fi transportaţi în localitatea Cristian, judeţul Sibiu, la Asociaţia Prietenii Berzelor.

‘Anunţul a fost făcut prin 112 de un reprezentant al unei asociaţii de protecţie a păsărilor şi animalelor sălbatice că trei pui de barză dintr-un cuib situat pe un stâlp de electricitate în comuna Joiţa sunt abandonaţi de patru zile de către părinţi.

Pentru salvarea acestora au intervenit o autospecială cu apă şi spumă şi un echipaj format din cinci subofiţeri, dar am fost ajutaţi şi de un echipaj de la societatea de distribuţie a energiei electrice care a intervenit cu un utilaj cu nacelă pentru salvarea puilor de pe stâlp’, a declarat Cristian Virag.

El spune că locuitorii din zonă ar fi observat că puii de barză erau părăsiţi de părinţi de patru zile, deoarece ‘barza a fost găsită rănită, fiind lovită, probabil, de o maşină”.(Text si foto: Agerpres)