Trandafirul, cea mai veche specie de plante cultivată în scop decorativ

trandafiri-01

Cea mai veche specie de plante cultivată în scop decorativ este nimeni alta decât trandafirul, floare ce aparţine genului Rosa, familia Rosaceae, notează site-ul www.guinnessworldrecords.com.

Există documente care atestă că, încă din anul 50 d. Hr., romanii cultivau trandafiri atât în plantaţii mari, cât şi în sere, pentru a-şi asigura, astfel, pe tot parcursul anului, rezerva necesară de extracte medicinale, ingrediente pentru mâncăruri, dar şi în scop decorativ.

trandafiri-03

Trandafirul, considerat şi în zilele noastre regina florilor sau floarea iubirii, era folosit pentru a înfrumuseţa locuinţele, piesele de mobilier şi chiar oamenii, femeile folosind aceste plante ca pe un accesoriu, în timp ce petalele erau folosite pentru a aşterne celebrele covoare sau alei din trandafiri.

trandafiri-02

Există chiar dovezi mai vechi care atestă cultivarea acestei plante, încă de acum peste 5.000 de ani, când popoarele chinez şi japonez au creat grădinile de trandafiri, dar nu se ştie dacă acestea au avut un scop decorativ. Și filosoful grec Theophrastus (372-287 î.Hr.) a scris despre cultivarea trandafirilor în Grecia antică, dar nu pomeneşte nimic despre destinaţia acestora. (Text: Agerpres, Foto: rose-gardening-made-easy.com)