Traian Berbeceanu a fost achitat

Traian Berbeceanu

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus joi, 30 iunie, achitarea lui Traian Berbeceanu, fost comisar-şef al BCCO Alba Iulia, în dosarul în care este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În schimb, Ioan Mureşan (fost procuror şef al DIICOT Alba) şi Nicolaie Ioan Cean (fost procuror în aceeaşi structură) au fost condamnaţi la 7 ani, respectiv 2 ani închisoare cu executare. Aceştia sunt acuzaţi că au săvârşit mai multe nereguli în anchetarea poliţistului Traian Berbeceanu.

De asemenea, Alin Mirel Muntean, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, Gheorghe Rusu, acţionar la SC Uranus Junior 2003 SRL, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, în vreme ce soţia sa, Anca Rusu, a fost achitată.

Soluţii de achitare au primit şi Ion Vasile Urs şi Mihai Adrian Mihalache, ambii acuzaţi de mărturie mincinoasă.

Instanţa a mai dispus ca Ioan Mureşan, Alin Mirel Muntean şi Nicolaie Ioan Cean să plătească 97.632 lei cu titlu de daune materiale reprezentând diferenţe salariale şi 100.000 euro cu titlu de daune morale, în solidar, către Traian Berbeceanu, la care se adaugă 37.206 lei reprezentând cheltuieli judiciare în timpul procesului şi 15.759 lei reprezentând cheltuieli judiciare la urmărirea penală.

În acelaşi timp, Gheorghe Rusu a fost obligat să achite 95.821 lei şi să plătească obligaţii fiscale accesorii către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu titlu de daune materiale.

Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată în iulie 2014, fiind acuzat de DIICOT că, în cursul anului 2011, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a sprijinit un grupul infracţional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Cupeţiu şi alte persoane.

Astfel, poliţistul era acuzat că ar fi primit de la Gheorghe şi Anca Rusu un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, în schimbul furnizării către aceştia a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea lor sau a SC Uranus Junior 2003 SRL ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu efectuarea unor percheziţii domiciliare.

De asemenea, Berbeceanu era acuzat că, în perioada mai — octombrie 2012, i-a divulgat lui Dorin Cupeţiu, prin intermediul lui Gheorghe Rusu, împrejurarea că în data de 10 mai 2012 se vor efectua percheziţii la domiciliile lui Cupeţiu, Dan Balint, Călin Udrea şi Dorin Șionei.

Ulterior, DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Mureşan, fost procuror şef al DIICOT — Alba, Nicolaie Ioan Cean, fost procuror în aceeaşi structură, Alin Mirel Muntean, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, pentru că ar fi săvârşit mai multe nereguli în anchetarea poliţistului Traian Berbeceanu.

DNA susţinea că, în cursul anului 2012, Traian Berbeceanu i-a transmis lui Ioan Mureşan, atât direct, cât şi prin intermediul altor persoane, că are informaţii cu privire la activităţi infracţionale desfăşurate de procurorul Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, atrăgându-i atenţia că va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculându-se şi informaţii privind deţinerea de către Berbeceanu a unor înregistrări în sensul celor arătate.

În luna august 2012, Ioan Mureşan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu să îl numească pe Alin Muntean ca şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor din cadrul BCCO Alba.

În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie — decembrie 2010, în lucru la Alin Muntean.

În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Alin Muntean, Berbeceanu a refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan.

„Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe inculpaţii Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta”, susţinea DNA.

În acest context, începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT — Alba, Ion Mureşan şi Alin Muntean au direcţionat declaraţiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu în fapte de natură penală.

Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, Alin Muntean a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate.

O altă categorie de declaraţii ce au fost utilizate de Ioan Mureşan în susţinerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii de duşmănie cu Berbeceanu (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO Alba), precizează procurorii DNA.

Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigaţii, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013 de Alin Muntean, care era şi ofiţer de caz, conţinând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut.

De asemenea, Alin Muntean a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu a unor informaţii către mediile infracţionale.

DNA mai arăta că Nicolaie Cean, care până în vara anului 2013 a fost procuror la DIICOT-ST Alba, a efectuat demersuri şi a pus la dispoziţie lui Ioan Mureşan şi Alin Muntean martori dispuşi să dea declaraţii nereale împotriva lui Berbeceanu. (Text: Agerpres, Foto: b1.ro)