Toyota: maşină japoneză lider de piaţă în Australia

Toyota-01

Toyota este una dintre cele mai cunoscute mărci asiatice auto. Aparţine companiei Toyota Motor Corporation (TMC) care produce automobile, camioane, autobuze, având sediul principal în localitatea Toyota din Japonia. Toyota Motor Corporation a apărut în luna septembrie 1933, când compania Toyoda Automatic Loom a creat o nouă divizie dedicată producerii de automobile sub conducerea fiului fondatorului, Kiichiro Toyoda.

În 1934, divizia producea deja primul motor care a fost folosit la propulsarea primului autovehicul, model A1, în mai 1935 şi a camionului G1 în august 1935. Producţia autovehiculelor model AA a început în 1936.

Toyota-03

Toyota Motor Corporation s-a despărţit de compania mamă, devenind o entitate independentă în 1937. Deşi numele de familie al fondatorilor este Toyoda, numele companiei a fost modificat. În timpul războiului din Pacific, compania a produs camioane destinate armatei imperiale. Producţia de autovehicule de pasageri a fost reluată în 1947 cu modelul SA. În 1950, a fost înfiinţată o companie separată specializată în vânzări, Toyota Motor Sales Company, care a funcţionat până în anul 1982. În aprilie 1956, a fost creat lanţul de reprezentanţe de vânzări Toyopet.

Toyota deţine fabrici în toată lumea, unde se produc şi asamblează autovehicule pentru pieţele locale. Compania deţine fabrici de producţie sau asamblare în Japonia, Statele Unite, Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Polonia, Cehia, Africa de Sud, China, Turcia, Pakistan, India, Indonezia, Argentina, Venezuela, Brazilia, Mexic, Malaezia, Thailanda. Primul vehicul Toyota construit în afara Japoniei a fost un Land Cruiser FJ-251, realizat în Sao Paulo, Brazilia, în luna mai a anului 1959.

Toyota-04

În anul 2005, Toyota împreună cu Daihatsu Motor Company a produs 8,54 milioane de vehicule, cu aproape 500.000 mai puţine decât General Motors în acel an. Toyota deţine o importantă cotă de piaţă în Statele Unite, Europa şi Africa şi este liderul de piaţă în Australia. Autovehiculele produse sunt vândute sub denumirile de Toyota, Scion şi Lexus. De la introducerea mărcii în 1989, Lexus şi-a dobândit reputaţia de a vinde produse fiabile şi a oferi servicii de calitate. În anul 2006, Lexus a fost declarat cel mai fiabil brand din Statele Unite.

La Toyota se aplică procese de testare foarte extinse, autoturismele fiind evaluate în condiţii extreme de drum şi de vreme. Modelul hibrid Prius este unul dintre cele mai cunoscute modele ecologice, fiind în acelaşi timp şi unul dintre modelele cele mai vândute. Din 1997 încoace, Toyota Prius a fost constant lider pe piaţa maşinilor hibride. Peste 2,6 milioane de autoturisme Prius şi mai mult de 4 milioane de maşini integral hibride Toyota şi Lexus au fost deja comercializate la nivel mondial. În 2012, Toyota a lansat Prius Plug-in Hybrid în România.

Toyota-05

Alte modele Toyota comercializate în ultima perioadă sunt: AYGO, Noua Generaţie Yaris, GT-86, Urban Cruiser, Auris & Auris Hibrid, Corolla, Noul Verso, Noul Avensis, Noul RAV4, Noul Prius, Land Cruiser, Land Cruiser V8, Noul Hilux. Recent, Toyota a anunţat oficial revenirea în Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC), la 18 ani de la ultima participare Toyota în Campionatul Mondial de Raliuri (1999). Toyota Motorsport GmbH (TMG) va continua programul de testare a automobilului Yaris WRC, pregătind o revenire spectaculoasă în 2017. Noul Yaris WRC dispune de un motor turbo cu injecţie directă de 1,6 litri, cu o putere de peste 300 CP.

Toyota-02

Sezonul din 1999 a marcat a 25-a participare consecutivă a echipei TMG, ce s-a numit Andersson Motorsport GmbH (după numele fondatorului Ove Andresson) şi a concurat în WRC sub numele Toyota Team Europe (TTE). TTE a participat cu modele precum Celica Twincam Turbo sau Corolla WRC. Automobilele Toyota au fost conduse de piloţi precum Carlos Sainz, Juha Kankkunen sau Didier Auriol. Din 1972, Toyota a cucerit în Campionatul Mondial de Raliuri de 149 de ori podiumul, a avut 43 de victorii. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ToyotaRomania)