Torturi de nuntă decorate cu flori naturale

tort-gigant

Un tort de aproape doi metri a fost prezentat, la Miercurea Ciuc, în prima expoziţie de torturi pentru nunţi decorate cu flori naturale din zonă, eveniment organizat într-o cofetărie din municipiu.

Macheta tortului are 180 de centimetri, opt etaje, un diametru de 90 de centimetri şi pentru decorarea lui s-au folosit 12 kilograme de marţipan şi peste 150 de flori naturale, în special trandafiri.

Managerul cofetăriei, Bartis Botond, a declarat că în cadrul expoziţiei, despre care spune că este prima de acest gen din Transilvania, sunt prezentate, în total, 12 machete de torturi, care au „stiluri diferite – moderne, tradiţionale, minimaliste-, iar pentru decorarea lor s-au folosit, în total, 50 kilograme de marţipan şi peste 350 de flori”.

În cadrul expoziţiei se face şi o degustare de 13 gusturi noi şi speciale de torturi de nuntă, tendinţa în domeniu fiind aceea de a se folosi creme uşoare, combinate cu fructe de sezon. tort-nunta-02

„Noi am folosit zmeură, pentru că vorbim de o expoziţie pentru sezonul de primăvară-vară, căpşuni şi cireşe. De asemenea, am folosit foarte multă frişcă naturală, ciocolată albă şi ciocolată cu lapte. Ciocolata neagră am folosit-o mai puţin în creme şi mai mult în pişcoturi. Tendinţa este ca pişcotul să fie închis la culoare, iar crema tot mai deschisă”, a explicat Bartis Botond.

El a ţinut să puncteze că în cadrul expoziţiei este prezentat un concept nou – barul de deserturi – ce nu are tradiţie în Harghita, dar care în Europa de Vest este foarte popular. „Este vorba de wedding bar, un bar cu deserturi pentru o singură persoană, mini-deserturi, creme la pahar, mousse-uri, mini-prăjituri cu pişcoturi, cu cremă de vanilie, de ciocolată şi decorate cu diferite fructe. Avem 30 de sortimente de deserturi, care pot fi degustate”, a spus Bartis Botond.

Pentru realizarea celor 12 machete de torturi de nunţi au lucrat zilnic câte zece persoane, timp de două săptămâni. Machetele propriu-zise au fost realizate de maestrul cofetar Ferenczi Kinga, iar decoratorii florali au fost cei care au dat un plus de culoare şi eleganţă produsului final.

tort-nunta-01

„Am folosit aproximativ 400 de flori naturale, în funcţie de stilul şi culoarea tortului. Torturile sunt decorate cu garoafe, trandafiri, orhidee, crizanteme sau frezii. Tendinţa este de folosire a florilor naturale atât pentru decorare, cât şi a florilor comestibile, în interiorul torturilor”, a declarat Otilia Gudană, decorator floral din Miercurea Ciuc.

Organizatorii expoziţiei au dorit să precizeze că fiecare nuntă ar trebui să spună o poveste şi să aibă o culoare sau mai multe culori de bază, „de la care porneşte totul şi care să se regăsească în culoarea tortului, a prăjiturilor, a decoraţiunilor, a florilor, a sălii de evenimente, a maşinilor, chiar şi în vestimentaţia mirilor”. (Text si foto: Agerpres)