Un tort de aproape doi metri a fost prezentat, la Miercurea Ciuc, în prima expoziţie de torturi pentru nunţi decorate cu flori naturale din zonă, eveniment organizat într-o cofetărie din municipiu.
Macheta tortului are 180 de centimetri, opt etaje, un diametru de 90 de centimetri şi pentru decorarea lui s-au folosit 12 kilograme de marţipan şi peste 150 de flori naturale, în special trandafiri.
Managerul cofetăriei, Bartis Botond, a declarat că în cadrul expoziţiei, despre care spune că este prima de acest gen din Transilvania, sunt prezentate, în total, 12 machete de torturi, care au „stiluri diferite – moderne, tradiţionale, minimaliste-, iar pentru decorarea lor s-au folosit, în total, 50 kilograme de marţipan şi peste 350 de flori”.
În cadrul expoziţiei se face şi o degustare de 13 gusturi noi şi speciale de torturi de nuntă, tendinţa în domeniu fiind aceea de a se folosi creme uşoare, combinate cu fructe de sezon.
„Noi am folosit zmeură, pentru că vorbim de o expoziţie pentru sezonul de primăvară-vară, căpşuni şi cireşe. De asemenea, am folosit foarte multă frişcă naturală, ciocolată albă şi ciocolată cu lapte. Ciocolata neagră am folosit-o mai puţin în creme şi mai mult în pişcoturi. Tendinţa este ca pişcotul să fie închis la culoare, iar crema tot mai deschisă”, a explicat Bartis Botond.
El a ţinut să puncteze că în cadrul expoziţiei este prezentat un concept nou – barul de deserturi – ce nu are tradiţie în Harghita, dar care în Europa de Vest este foarte popular. „Este vorba de wedding bar, un bar cu deserturi pentru o singură persoană, mini-deserturi, creme la pahar, mousse-uri, mini-prăjituri cu pişcoturi, cu cremă de vanilie, de ciocolată şi decorate cu diferite fructe. Avem 30 de sortimente de deserturi, care pot fi degustate”, a spus Bartis Botond.
Pentru realizarea celor 12 machete de torturi de nunţi au lucrat zilnic câte zece persoane, timp de două săptămâni. Machetele propriu-zise au fost realizate de maestrul cofetar Ferenczi Kinga, iar decoratorii florali au fost cei care au dat un plus de culoare şi eleganţă produsului final.
„Am folosit aproximativ 400 de flori naturale, în funcţie de stilul şi culoarea tortului. Torturile sunt decorate cu garoafe, trandafiri, orhidee, crizanteme sau frezii. Tendinţa este de folosire a florilor naturale atât pentru decorare, cât şi a florilor comestibile, în interiorul torturilor”, a declarat Otilia Gudană, decorator floral din Miercurea Ciuc.
Organizatorii expoziţiei au dorit să precizeze că fiecare nuntă ar trebui să spună o poveste şi să aibă o culoare sau mai multe culori de bază, „de la care porneşte totul şi care să se regăsească în culoarea tortului, a prăjiturilor, a decoraţiunilor, a florilor, a sălii de evenimente, a maşinilor, chiar şi în vestimentaţia mirilor”. (Text si foto: Agerpres)