Tort delicios cu ciocolată – reţetă de peste 100 de ani

tort-ciocolataO echipă de studenţi şi etnologi de la Universitatea de Vest Timişoara a plecat vara trecută, la pas, în căutarea tradiţiilor Banatului istoric, de-o parte şi de alta a graniţei de vest a României, adunând inclusiv reţete bătrâneşti pe care le-au inclus în volumul „Pocărăi (fursecuri – n.r.) şi meşpaisuri (prăjituri – n.r.): dulciuri din Banat”.

Sunt reţete vechi de peste 100 de ani, scrise pe colţuri de ziare sau păstrate pe spatele fotografiilor îngălbenite de vreme.

Una dintre cele mai gustoase reţete culese este „Tort din zece ouă Ştefania”, dezvăluită de Dorina Ciorogariu din Făget, judeţul Timiş.

„Se bat 10 albuşe cu 500 gr de zahăr şi cu două pachete de zahăr vanilat. Se adaugă apoi 500 gr. de nucă măcinată sau alune măcinate, două batoane de ciocolată răzuite şi două linguri de pesmet. În compoziţie adăugăm două linguri de făină şi 5 gălbenuşuri. Se omogenizează bine şi se coace aluatul la foc moale. Apoi, blatul se taie cu grijă în 3 părţi, se aşează pe trei tăvi înfăşurate şi tapetate cu hârtie”, spune doamna Dorina.

Crema se face în felul următor: 5 gălbenuşuri se amestecă cu 5 linguri de zahăr şi un pachet de zahăr granulat se fierbe până se îngroaşă. Într-un alt castron se freacă spumă 300 gr. de unt cu două batoane de ciocolată înmuiată în crema făcută anterior şi răcită. Cu această umplutură se ung foile de blat, iar deasupra se pune glazură din ciocolată.

Fără conservanţi, E-uri sau aditivi, este un tort de sărbătoare, care adună copiii de pe maidane în jurul mesei şi se cuminţesc pentru a primi câte-o felie. (Text si foto: Agerpres)