Tort cu frişcă şi ciocolată, după o reţetă de casă

tort-ciocolata-friscaNe pregătim de Sărbătorile Pascale cu o reţetă pentru un tort excelent, din frişcă şi ciocolată, puţin mai laborioasă, dar care o dată gustată vă face să o repetaţi cel puţin la mesele festive.

Alături de doamna Felicia Vlădescu din Timişoara, o mare pasionată de operă, dar care are un registru cu reţete din copilăria bunicilor până mai spre zilele noastre, vom lua rând pe rând cele mai „spectaculoase” reţete dulci şi le vom prezenta pentru dumneavoastră.

Pentru deliciosul tort, care nu are un nume aparte, dar îl puteţi boteza „tortul casei”, avem nevoie de două tăvi de chec în care vom coace aluatul, pe care le tapetăm cu ulei şi foaie de copt.

 „Pentru aluat frecăm patru gălbenuşuri cu 260 de grame de zahăr praf. Într-un alt vas, amestecăm opt linguri de apă cu zece linguri de ulei şi se toarnă acest amestec peste gălbenuşuri, încetişor, ca la maioneză. Apoi se adaugă 280 de grame de făină treptat, şi un praf de copt desfăcut în oţet. Într-un alt vas batem cele patru albuşuri până obţinem o spumă tare, consistentă. Turnăm apoi, încetişor, spuma peste aluatul cu gălbenuşuri şi se amestecă de sus în jos cu o lingură. Jumătate din compoziţie se toarnă în tava de chec, iar în a doua jumătate se adaugă cacao şi se toarnă în cea de-a doua tavă, la foc mic, circa o oră”, a povestit doamna Felicia.

Pentru cremă avem nevoie de 800 mililitri lapte, două budinci de vanilie, zahăr vanilat, şase linguri de zahăr, 200 de grame de unt şi 200 de grame de frişcă proaspătă. Preparăm budinca de vanilie cu laptele, zahărul vanilat şi cele şase linguri de zahăr tos. Când este suficient de rece (şi fără cocoloaşe), peste budincă adăugăm frişca (poate fi şi frişcă la cutie de carton sau preparată din praf de frişcă, dar nu din tub) şi amestecăm uşor până se omogenizează. Jumătate din cremă se toarnă peste unt şi se omogenizează, iar cealaltă jumătate o vom păstra pentru ornat.

Apoi, trecem la umplerea blaturilor, care este o joacă de copii: când sunt suficient de reci, cele două blaturi se pun unul lângă altul pe o tavă mai lungă şi se taie fiecare blat în felii de grosimea unui deget.

Fiecare felie de blat se unge pe câte o faţă cu cremă din belşug şi se aşează feliile una lângă alta (în paralele blatul alb cu cel cu cacao), asemeni unor vagoane de tren. Crema care ne-a mai rămas o turnăm peste feliile de tort şi lăsăm totul la frigider vreo trei ore. Dacă rezistaţi. Se serveşte alături de urarea „Poftă bună!”. (Text: Agerpres, Foto: clv.h-cdn.co)