Top 10 – gafe comise de cei mai puternici oameni ai planetei

obama-sarkozy

În cursul unei singure zile, 10 mai, doi dintre cei mai puternici oameni din Marea Britanie – Regina Elisabeta a II-a şi premierul David Cameron – au fost obligaţi să-şi aducă aminte că, uneori, este periculos să spună sincer ceea ce gândesc, întrucât, deşi nu se aşteaptă, pot şi auziţi sau filmaţi, comentează un material publicat de CNN.

Cameron a fost primul care a comis o gafă. Vorbind cu suverana, el a spus despre Nigeria şi Afganistan că ar fi „fantastic de corupte”, ”probabil, cele mai corupte două ţări din lume”. Aceste comentarii au fost însă surprinse de o cameră indiscretă de luat vederi şi au provocat o veritabilă furtună mediatică. Iar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei nigeriene s-a declarat „stânjenit” de afirmaţiile premierului englez.

Numai câteva ore mai târziu după acest episod memorabil în istoria relaţiilor diplomatice dintre Marea Britanie, Nigeria şi Afganistan, regina a fost surprinsă de camerele de filmat în timp ce-i mărturisea unui ofiţer superior din poliţia metropolitană londoneză că oficialii chinezi s-au purtat „foarte necivilizat” în timpul primei vizite oficiale a preşedintelui chinez Xi Jinping în Regatul Unit. Declaraţii care au complicat puţin relaţiile Londrei cu una dintre superputerile mondiale.

Este surprinzător că asemenea personalităţi, aflate mereu în centrul atenţiei presei, uită una dintre regulile de aur pentru păstrarea unei imagini impecabile şi anume că întotdeauna trebuie să se poarte ca şi cum în apropiere ar fi reportofoane care înregistrează. Cu toate acestea, lucruri de acest gen se întâmplă, iar CNN a realizat un ”top 10” al celor mai remarcabile gafe comise influenţi oameni politici.

1. Obama şi Sarkozy îl bârfesc pe Netanyahu

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi omologul său american, Barack Obama, se aflau la summit-ul G20 din Cannes, Franţa, în 3 noiembrie 2011, şi au fost auziţi făcând unele comentarii despre premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Nu pot să-l sufăr. Este un mincinos”, i-a spus Sarkozy lui Obama, conform site-ului francez Arret sur Images. „Tu te-ai săturat de el… eu ce să mai spun? Eu trebuie să vorbesc cu el în fiecare zi”, a răspuns, resemnat, liderul de la Casa Albă.

2. Obama referitor la Kanye West

Barack Obama nu are nicio scuză pentru gafa care ocupă primul loc în acest nedorit clasament, susţine CNN, întrucât cu doi ani înainte, în 2009, îl catalogase drept ”măgar” pe superstarul rap Kanye West. Preşedintele american comenta controversele cu privire la comportamentul rapper-ului la o ediţie MTV Video Music Awards, când a urcat pe scenă şi i-a stricat momentul cântăreţei Taylor Swift.

„Tânăra era o persoană foarte drăguţă care primea un premiu. Ce căuta şi el acolo? Este un măgar”, a comentat Obama în cadrul unui interviu pentru televiziune. Acest fragment nu ar fi trebuit să fie făcut public, dar a apărut mai târziu online. Obama şi-a mai îndulcit remarcile la adresa lui Kanye West trei ani mai târziu, în faţa unui jurnalist al publicaţiei ”The Atlantic”, când a adăugat că rapper-ul este „talentat”.

3. Gordon Brown, comentarii despre alegătorul „bigot”

Campania electorală din 2010 a fostului premier britanic Gordon Brown nu mergea prea bine, dar s-a transformat într-un adevărat dezastru după ce omul politic a avut proasta inspiraţie de a se opri să vorbească cu o alegătoare din Rochdale, Anglia, cu o săptămână înainte de scrutin. Gillian Duffy, o pensionară în vârstă de 66 de ani, a început prin a-l critica puternic pe Gordon Brown căruia îi explica faptul că, deşi a fost o susţinătoare a laburiştilor toată viaţa, a ajuns atunci să-i fie ruşine să recunoască ce preferinţe politice are. Brown a conversat politicos cu ea în public.

S-a urcat apoi în maşină şi, fără să-şi dea seama că microfonul este încă pornit, a început să se plângă consilierilor.

„A fost un dezastru. Nu ar fi trebuit să mă pună în contact cu acea femeie… o femeie cu un caracter ridicol de bigot”, a opinat el. Ulterior, şi-a cerut scuze în mod public, însă gafa a fost comisă şi a reprezentat ultimul ”cui” bătut în ”sicriul” său politic la acele alegeri.

4. George W. Bush în dialog cu bunul său prieten şi marele său aliat Tony Blair

Predecesorul lui Gordon Brown, Tony Blair, a fost martorul uneia dintre cele mai faimoase gafe comise de fostul preşedintele american George W. Bush, în timpul summit-ului G8 desfăşurat în 2006 în Rusia. Bush, relaxat, l-a întâmpinat pe premierul britanic cu apelativul prietenesc „Yo Blair!” şi i-a mulţumit pentru un pulover pe care tocmai îl primise din partea şefului executivului britanic.

Apoi, fără să-şi dea seama că este auzit şi de alţii, liderul de la Washington a început să discute despre situaţia din Orientul Mijlociu, propunând o soluţie „nu foarte diplomatică” la tensiunile dintre Siria şi Israel.

„Ceea ce ar trebui să facă este să convingă Siria să-i determine pe cei din Hezbollah să înceteze cu rahatul asta şi totul se termină”, i-a spus el lui Blair. Se pare că sfatul său nu a fost ascultat pentru că „rahatul” din Orientul Mijlociu continuă încă.

5. Bush despre un reporter

Cel de-al 43-lea preşedinte al SUA, George W. Bush a fost autorul mai multor gafe, existând chiar cărţi referitoare la celebrele sale „bushisme”. În cadrul unei întruniri electorale desfăşurate în statul Illinois, în septembrie 2000, el a fost surprins de camere de filmat în timp ce vorbea despre reporterul Adam Clymer de la ”New York Times”, pe care l-a caracterizat succint drept „un mare dobitoc”. Dick Cheney, care candida alături de el, pentru funcţia de vicepreşedinte al SUA, nu a făcut notă discordantă şi a întărit spusele lui Bush replicând: „Oh da, foarte mare!”.

Ulterior, Bush a declarat că-i pare rău că aceste comentarii, care au fost făcute în şoaptă, între colegi, au fost auzite de toată lumea. „Regret faptul că nişte comentarii private au ajuns să fie expuse public. Regret faptul că oamenii au auzit aceste comentarii”, a declarat el, omiţând însă să-şi exprime regretul pentru că a emis acele aprecieri.

6. Prinţul Charles în legătură cu un corespondent de presă

Desigur că Bush nu este singurul potentat al vremurilor noastre care şi-a exprimat frustrarea legată de presă într-un moment de tip „camera ascunsă”. Prinţul Charles al Marii Britanii s-a pus rău cu presa din ţara sa în 2005, după ce a fost surprins mormăind despre un reporter în timpul unei discuţii cu fii săi, prinţii William şi Harry, în timpul unei şedinţe foto organizate cu ocazia unei vacanţe la schi în Elveţia.

„Doamne ce oameni nenorociţi. Nu pot să-l sufăr pe omul asta. Este îngrozitor… chiar este”, a spus fiul Reginei Elisabeta a-II-a a Marii Britanii, după o întrebare incomodă ce i-a fost pusă de Nicholas Witchell, veteran corespondent al BBC pe lângă Casa Regală. Inutil de comentat că acest „incident” nu l-a ajutat prea mult pe prinţ să-şi repare relaţia, şi aşa destul de rece, cu presa.

7. Joe Biden către Obama

Vicepreşedintele american Joe Biden are propria sa ”colecţie” când vine vorba despre gafe. Una dintre cele mai datează din martie 2010, când l-a felicitat într-o manieră mai puţin „stilată” pe Barack Obama pentru semnarea unei legi controversate privind serviciile medicale. După ce l-a prezentat pe Barack Obama în faţa presei, Biden s-a întors, l-a îmbrăţişat pe preşedintele american şi a fost auzit în timp ce-i şoptea: „This is a big fucking deal” (”Este o treabă a dracului de bună”).

8. John Major despre colegi şi despre… sine

În 1993, după ce colegii săi conservatori au provocat o mică „rebeliune” în parlament pe marginea planurilor de a extinde legăturile Marii Britanii cu Europa, ex-premierul britanic John Major — care de obicei rămânea calm, calculat, fără să se lase purtat de val — a fost auzit referindu-se la parlamentarii eurosceptici cu apelativul „bastarzi” şi ameninţând, nici mai mult şi nici mai puţin, decât că-i va „crucifica”.

Tot el, în timp ce vorbea cu un reporter după un interviu, pe când credea că reportofonul era deja oprit, a recunoscut cu francheţe că nu înţelege de ce mai este votat de oameni. „Cum este posibil ca un neisprăvit ca mine să continue să câştige totul?”, se întreba el, cu francheţe.

9. Jacques Chirac vs bucătăria britanică

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost surprins de camerele de luat vederi, în 2005, criticând o naţiune întreagă. El susţinea candidatura Parisului pentru a deveni gazdă a Jocurilor Olimpice din 2012 şi a adus în discuţie avantajul pe care, probabil, îl considera hotărâtor de partea Parisului în cursa împotriva oraşului rival, Londra: gastronomia.

„Singurul lucru pe care l-au făcut vreodată pentru agricultura europeană este boala vacii nebune”, le-a spus Chirac, despre englezi, interlocutorilor săi, preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german de atunci, Gerhard Schroeder. „Nu poţi să ai încredere în nişte oameni cu o bucătărie atât de proastă”, a adăugat el. Predictibil, aceste comentarii au iscat furtună în presa tabloidă britanică, însă, până la urmă, tot englezii au râs mai bine pentru că, în final, Londra a obţinut dreptul de a organiza JO 2012 în detrimentul Oraşului Luminilor.

10. Ronald Reagan vs. Rusia

O glumă nevinovată aruncată cam neglijent de fostul preşedinte american Ronald Reagan, în perioada Războiului Rece, a fost cât pe ce să aibă nişte implicaţii extrem de serioase. În timp ce participa la o verificare a sunetului, cu puţin timp înainte de alocuţiunea sa radiofonică săptămânală cu privire la starea naţiunii, în august 1984, Reagan îi anunţa impasibil pe ascultători: „Dragii mei americani, cu bucurie vă spun că am semnat azi o lege prin care Rusia este scoasă definitiv în afara legii. Începem bombardamentele peste 5 minute”. (Text: Agerpres,Foto: usatoday.com)