Tocurile înalte modifică mersul

tocuri-inaltePortul pantofilor cu tocuri înalte modifică semnificativ mersul, şi nu în sens pozitiv, putând chiar creşte riscul de gonartroză, artroza genunchiului, scrie passionsante.be.

Se ştie că tocurile înalte constituie un atu real de seducţie, dar pe termen lung portul lor frecvent ar putea avea efecte nefaste.

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford (California, Statele Unite) a analizat modificările apărute în mersul femeilor, în funcţie de portul tocurilor înalte sau joase (între patru şi opt centimetri).

Rezultatul a fost evident: nu se modifică doar mersul, ci articulaţiile genunchiului sunt supuse unor solicitări intense şi unor tensiuni ridicate, cu posibile consecinţe asupra cartilagiului. De aici, un risc suplimentar de dezvoltare a artrozei, susţin specialiştii, la care se adaugă la alţi factori, ca genetica (ereditatea familială) şi greutatea în exces.

Un studiu anterior, realizat de cercetători finlandezi, demonstrase că tocurile înalte modifică structura musculară a picioarelor şi mersul în totalitate: pasul este mai scurt, activitatea muşchilor şi tendoanelor este mult mai intensă, iar muşchii gambei se scurtează sub presiunea constantă exercitată asupra lor.

Specialiştii recomandă femeilor să poarte pantofi cu tocuri înalte numai ocazional, eliminând astfel riscurile menţionate, încheie passionsante.be. (Text: Agerpres, Foto: designsnext.com)