Tocană de cartofi sau de ceapă, reţete tradiţionale pentru post

tocana-ceapaDouă reţete tradiţionale de mâncare de post – tocană de cartofi şi tocană de ceapă -, cu ingrediente şi condimente pe care orice gospodină le are în propria bucătărie, ne-au fost dezvăluite de un chef din Alba Iulia, Cosmin Toma, care le-a cules în periplul său culinar prin judeţul Alba.

Astfel, pentru tocana de cartofi, avem nevoie de două kilograme de cartofi, o jumătate de litru de apă, 100 de grame de ceapă albă, 100 de grame ardei roşu, 20 grame de boia dulce, 10 grame de piper, 10 grame de sare, 50 mililitri de ulei şi o legătură de pătrunjel verde.

„Se curăţă cartofii de coajă şi se taie cubuleţe potrivite. Se toacă ceapa mărunt. Se taie ardeiul roşu cubuleţe. În uleiul încins se pun la călit ceapa şi ardeiul. Se adaugă boia dulce, sare şi piper. Se amestecă rapid, apoi se adaugă cartofii. Se amestecă bine şi se adaugă apă cât să acopere cartofii. Se lasă la fiert la foc mediu până când cartofii sunt fierţi. Se presară pătrunjel verde deasupra”, descrie Cosmin Toma, într-o carte de bucate, modul de preparare a tocanei de cartofi.

O altă reţetă culeasă, după cum îi spune numele, dintr-un sat de pe Valea Arieşului, tocană de ceapă cu bulion şi ardei roşu ca la Sălciua, necesită, de asemenea, ingrediente pe care orice gospodină le deţine în cămară. Pentru această mâncare, tot de post, este nevoie de două kilograme de ceapă, câte 200 mililitri de apă şi de bulion, 200 de grame de ardei roşu, 50 de grame de usturoi, 50 mililitri de ulei, două foi de dafin, câte 20 de grame de boia dulce, de cimbru şi de sare, precum şi 10 grame de piper.

Se curăţă ceapa, care se taie fideluţă, se presară cu sare şi se căleşte în ulei încins pentru 15 minute. Se amestecă din când în când să nu se ardă. Ardeiul roşu tăiat fideluţă se adaugă peste ceapă şi se călesc împreună 10 minute. Se adaugă boia, după gust, foile de dafin, bulionul, usturoiul pisat şi se presară puţin cimbru. Apoi, se adaugă apă şi se lasă să mai fiarbă puţin. Pentru gust se mai adaugă sare şi piper şi se lasă la fiert, la foc mic„, explică chef Cosmin Toma. El este autorul a şase cărţi de bucate, în timpul liber fiind şi un „culegător”de reţete tradiţionale. (Text si foto: Agerpres)