Toată lumea la bord, în Bangladeş!

Bangladesh

În fiecare an, mai mult de trei milioane de musulmani se îndreaptă spre Tongi, pe malurile râului Turag, la marginea oraşului Dhaka, capitala Bangladeşului, pentru a participa la Bishwa Ijtema sau Congregaţia Mondială – o congregaţie islamică anuală, cea de a doua cea mai mare adunare de musulmani din lume, după Haj.

Bangladesh1

Biswa Ijtema este o adunare spirituală în care învăţaţi islamici rostesc predici religioase şi rugăciuni.

Credincioşii ajung pentru evenimentul care ţine trei zile din toată ţara şi chiar din străinătate, cu orice mijloace de transport posibile. Mai ales pe acoperişul trenurilor deja supraaglomerate sau încărcaţi pe feriboturi care s-ar putea înclina în orice moment.

Bangladesh7

În zilele dinaintea evenimentului, sunt suplimentate trenurile şi autobuzele, dar se pare că acestea nu sunt suficiente pentru a transporta trei milioane de oameni într-un mod decent.

Bangladesh6

Cu milioane de credincioşi revărsaţi în oraşul de 350.000 de locuitori, autorităţile folosesc forţele paramilitare şi voluntari pentru a depăşi provocările logistice masive.

Un teren de 160 de hectare este pregătit pentru eveniment cu servicii de bază, cum ar fi electricitate, telefonie, branşamente la gaz şi toalete, astfel încât credincioşii să poată mânca, dormi şi să se roage.

Bangladesh2

Sunt organizate puncte medicale, iar medicii aflaţi în concediu sunt rechemaţi la muncă. 30 de milioane de litri de apă sunt consumaţi în fiecare zi de participanţii la adunarea masivă, care au la dispoziţie 4.000 de toalete.

Bangladesh3

În ciuda numărului mare de credincioşi care trăiesc într-un spaţiu închis, în general, nu există decât foarte puţine probleme de salubritate, de gătit, şi de circulaţie.

Se consideră că acest lucru este posibil deoarece adepţii au o abordare minimalistă referitoare la condiţiile de trai. Aceştia şi-au redus propriile cerinţe şi au dezvoltat un respect pentru cerinţele altora.

Bangladesh4

 Biswa Ijtema este organizat de Tablighi Jamaat, un grup non-politic din Bangladeş, al cărui scop este reformarea spirituală a islamului.

Bangladesh5

Bangladesh8

Tradiţia de Ijtema a fost iniţiat de către un savant indian pe nume Muhammad Ilyas al-Kandhlawi şi a început cu un mic grup de credincioşi adunaţi la o moschee locală. Biswa Ijtema se desfăşoară în Tongi fără întrerupere de patru decenii.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto:  railpictures.net, flickr.com, demotix.com, ibtimes.co.uk, freethoughtblogs.com, Video: youtube.com)