TIFF: Filmul „Câini” a câştigat Trofeul Transilvania

Bogdan Mirica

Filmul „Câini”, al regizorului român Bogdan Mirică, este câştigătorul competiţiei oficiale a TIFF. Premiul i-a fost înmânat regizorului sâmbătă seara, 4 iunie,  de ministrul Culturii, Corina Șuteu, în cadrul Galei de închidere, care a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, cea care a prezentat câştigătorul Trofeului „Transilvania”, a declarat, sâmbătă seara, pe scena Teatrului Naţional Cluj-Napoca, la Gala de închidere a TIFF, că filmul „Câini”, regizat de Bogdan Mirică, arată „un adevărat talent”.

„Credem că acest film arată talent şi că este foarte impresionant, pentru că este şi un film de artă”, a spus Corina Șuteu.

La rândul său, regizorul Bogdan Mirică le-a mulţumit părinţilor săi pentru că l-au lăsat să „hălăduiască” şi nu l-au constrâns în anumite direcţii, că l-au lăsat să greşească, să fie confuz, să îşi schimbe drumul în viaţă chiar şi la 30 de ani, pentru că acest gen de libertate l-a dus şi către filmul pe care l-a făcut şi care a câştigat trofeul TIFF.

„Genul ăsta de libertate creativă cred că m-a influenţat şi m-a format într-un fel, chiar dacă îl sun pe tata acum şi-i spun că am luat premiu o să zică „hai că ţi-o dau pe maică-ta”. Și mama să zică că e foarte mândră, deşi după ce le-am arătat filmul a fost puţin dezamăgită pentru că a crezut că este o comedie”, a spus Mirică.

Filmul „Câini” a fost singura peliculă românească din competiţia TIFF din acest an, iar premiul are o valoare de 15.000 de euro.

În cadrul Galei, un Premiu Special, numit „Trofeul Transilvania 15”, şi creat cu doar cu puţin timp înaintea Galei a fost acordat regizorului Cristi Puiu pentru filmul „Sieranevada”. Mihai Chirilov, directorul festivalului, a precizat că a fost impresionat de atmosfera creată de public, la vizionarea filmului în timpul festivalului şi că, discutând cu Tudor Giurgiu, au decis împreună oferirea acestui premiu.

În cadrul Galei celei de-a 15-a ediţii a TIFF, actriţa Sophia Loren, despre care preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu, spunea în urmă cu câteva zile că şi-a dorit să o invite încă de la prima ediţie, a primit Premiul pentru întreaga carieră. Fotomodelul Mădălina Ghenea a fost cea care i-a înmânat premiul şi a povestit cât de mult a influenţat-o în viaţă şi în carieră modelul oferit de actriţa italiană, despre care a spus că are în comun cu ea faptul că amândouă au plecat de acasă la 14 ani.

Sophia Loren a spus, la urcarea pe scenă, după ce a fost aplaudată minute în şir, că de obicei este emoţionată la asemenea evenimente, dar de data aceasta este exagerat de emoţionată.

„Deşi fac filme de atâţia ani tot nu sunt sigură că fac bine ceea ce fac. Mulţumesc foarte mult, a fost o mare surpriză. Ne vedem la anul”, a spus actriţa.

Tot un Premiu pentru întreaga carieră i-a fost oferit şi fostei actriţe a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Lujza Orosz. Ea nu a putut fi prezentă la eveniment, dar a transmis un mesaj înregistrat, proiectat în timpul Galei.

De asemenea, producătorul de film Iain Smith a primit Premiul Special pentru Contribuţia adusă Cinematografiei Mondiale, iar actriţa Carmen Galin a primit Premiul de Excelenţă al festivalului.

„Clujul este oraşul meu, aici am deschis ochii, aici am mers la grădiniţă, aici am văzut primul film din viaţa mea, aici am patinat prima dată, aici am văzut opera. Acest oraş îmi este cel mai drag din această ţară”, a spus Carmen Galin.

Printre premiile acordate în cadrul galei se numără şi Premiul pentru cea mai bună regie, acordat israelianul Avishai Sivan pentru filmul „Tikkun”.

Premiul Publicului a fost câştigat de pelicula „Uşa deschisă”, al regizoarei Marina Seresesky, acesta fiindu-i înmânat de prezentatorul TV, Pavel Bartoş. Premiul FIPRESCI, al presei străine, a fost acordat filmului „Taurul de neon”, regizat de Gabriel Mascaro.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lung metraj a fost obţinut de „Ultima zi” al lui Gabriel Achim, prezentat în premieră mondială la TIFF. Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost obţinut de actorul David D”Ingeo, iar Premiul special al juriului a fost acordat filmului „Vrăbii”, al regizorului Rúnar Rúnarsson.

Peste 800 de invitaţi, spectatori şi jurnalişti au urmărit ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, la care au fost mai prezenţi şi actorii Gheorghe Visu, Olimpia Melinte, Cristina Flutur. De asemenea, la eveniment a fost prezent şi ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu. (Text: Agerpres, Foto: clujulcultural.ro, Video: youtube.com)