Textul, principala formă de comunicare pentru Generaţia Z

text-emoticoane

Textul reprezintă principala formă de comunicare pentru tinerii între 14 şi 24 de ani, în timp ce exprimarea emoţiilor se face, în mare măsură, prin intermediul emoticoanelor, relevă un studiu de specialitate, dat publicităţii luni, 13 iunie.

Potrivit concluziilor cercetării, Generaţia Z este cea mai avansată din punct de vedere tehnologic datorită smartphone-urilor, tabletelor şi conexiunilor Wi-Fi.

„Încă de la vârste foarte fragede, membrii acestei generaţii au aptitudinile necesare gestionării dispozitivelor ce le permit să obţină în doar câteva secunde ceea ce au nevoie: filme online, aplicaţii online, internet research şi, cel mai important, interacţiune umană, prin jocuri online, forumuri şi comunităţi, social media, blogging şi vlogging. Mobilitatea este cuvântul-cheie. Dar aceasta nu se limitează doar la interacţiune, tehnologii cloud şi mobile work. Pentru tineri, mobilitatea este ceea ce le permite să se simtă liberi, să-şi urmeze visele şi pasiunile, să fie curioşi şi creativi, să ‘atingă luna’, dacă îşi doresc”, este de părere Lăcrămioara Loghin, coordonatorul studiului.

Rezultatele studiului arată, totodată, că tinerii din Generaţia Z sunt extrem de interesaţi de cele mai noi tehnologii de comunicare, iar ca şi canale de comunicare aceştia preferă mesageria instant, fie că e vorba de Whatsapp, ori cea aparţinând reţelelor sociale, în detrimentul celor clasice (apel voce, SMS).

Practic, fie că este vorba despre mesaj instant, chat sau mesaj privat aparţinând reţelelor sociale, textul reprezintă principala formă de comunicare pentru Generaţia Z, iar pe lângă pe lângă abrevieri, tinerii sunt mari amatori de emoticoane, dar şi stickere digitale, meme-uri şi clipuri video.

„Tonul relaxat din comunicarea orală este întâlnit şi în cea scrisă. Fără a urma reguli gramaticale, cuvintele sunt scurtate sau abreviate, în timp ce semnele de punctuaţie sunt rar folosite. De multe ori, mesajele au o semnificaţie multiplă, lăsând loc de interpretare”, se menţionează în cercetare.

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă prin intermediul a 12 Focus Grupuri, la care au participat tineri cu vârsta cuprinsă între 14-24 de ani. Focus Grupurile au avut loc în Bucureşti, în intervalul 16-27 noiembrie 2015.

Specializată în domeniul cercetării de piaţă, al sondajelor de opinie şi al consultanţei în marketing, Exact Cercetare şi Consultanţă oferă o gamă completă de metode, tehnici şi instrumente de cercetare pentru studii cantitative şi calitative. (Text: Agerpres, Foto: gennaxnyou.blogspot.com)