Test de vedere pentru depistarea bolii Parkinson

test-vedere

O echipă de cercetători britanici de la Institutul oftalmologic din Londra a pus la punct o examinare care permite identificarea în ochi a semnelor ce preced boala Parkinson, relatează metronews.fr.

Această patologie se caracterizează prin distrugerea unor neuroni, însă, înainte de declanşarea simptomelor, boala ar putea fi depistată…în ochi. Cel puţin acesta este rezultatul studiului desfăşurat de oamenii de ştiinţă britanici, care au descoperit că pe retina persoanelor care suferă de Parkinson se pot observa anumite schimbări. Modificările sunt vizibile chiar înainte de apariţia primelor simptome.

Cercetătorii descriu metoda pe site-ul Universităţii din Londra. Cu ajutorul echipamentului oftalmologic, ei au observat alterări ale retinei la şobolani. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Acta Neuropathologica Communications.

Oamenii de ştiinţă subliniază că această tehnică ar permite şi supravegherea reacţiei pacienţilor la tratament. Metoda este considerată „revoluţionară” de Francesca Cordeiro, profesor care a condus cercetarea.

„Testele ne arată că putem interveni mult mai devreme şi mai eficient pentru tratarea persoanelor afectate de această boală devastatoare”, afirmă ea.

Cercetătorii arată că această tehnică este utilizată deja la om în cazul glaucomului. În curând urmează să înceapă teste pentru boala Alzheimer.

„Se luminează fundul de ochi şi apoi se observă numărul de celule din retină, celulele gangilonare, se detectează semne de inflamare, etc”, scrie Science Alert. După observarea schimbărilor, echipa profesorului Cordeiro a testat un antidiabetic, Rosiglitazone, în protejarea celulelor nervoase. Potrivit cercetătorilor, tratamentul a permis reducerea deteriorărilor cauzate de aceste celule.

Tehnica de depistare timpurie şi „low-cost” ar putea fi o soluţie interesantă pentru toţi bolnavii de Parkinson, în contextul în care, odată cu îmbătrânirea populaţiei, se aşteaptă ca numărul de cazuri să crească.

Dacă vârsta rămâne principalul factor de risc, nu se cunosc cauzele exacte ale bolii Parkinson. Boala cronică are o evoluţie lentă şi progresivă. Pacienţii rămân asimptomatici până când se distrug între 50 şi 70% din neuronii cu dopamină şi creierul nu mai poate compensa. Boala are un vârf spre 70 de ani, încheie metronews.fr. (Text: Agerpres, Foto: bktoptometry.ca)