Terorismul cibernetic, o ameninţare iminentă

Terorismul cibernetic, utilizarea de noi tehnologii pentru a provoca pagube majore de către grupări precum Statul Islamic, reprezintă o ameninţare iminentă care trebuie luată în serios, au afirmat marţi, 17 ianuarie, la Davos, înalţi oficiali, potrivit AFP.

În timpul unei mese rotunde cu tema ‘Terorismul în epoca digitală’, prinţul saudit Turki bin Faisal Al Saud, fost şef al serviciilor de informaţii din ţara sa, a afirmat astfel că „o ameninţare îngrijorătoare este recurgerea la terorismul cibernetic”.

„Grupările teroriste, datorită bunei stăpâniri a tehnologiilor moderne, le vor folosi pentru a-şi promova cauza”, a adăugat el.

„Ei (teroriştii — n.r.) caută moduri mai sângeroase de a folosi tehnologiile moderne. Nu vor ezita”, a mai spus el.

În opinia generalului pakistanez în retragere Raheel Sharif, care a comandat până în noiembrie 2016 armata pakistaneză, este vorba de o „reală ameninţare”.

„Odată cu progresele tehnologice cresc şi riscurile ca cineva să pirateze un sistem sofisticat şi să folosească acest lucru pentru a produce cât mai multe pagube”, a subliniat el.

Acest tip de ameninţare „ar trebuie să nu ne lase să dormim„, a adăugat el.

„Trebuie să găsim cele mai bune mijloace de a proteja sistemele informatice. Pot exista acte de piraterie mult mai puternice decât cele care constau în spargerea sistemelor (informatice ale) partidelor politice”, a spus el, evocând atacul informatic, atribuit de CIA Rusiei, asupra Partidului Democrat în timpul campaniei electorale din SUA.

„Ar fi o evoluţie logică pentru grupări care devin tot mai experte în acest domeniu”, a spus la rândul său directorul Europol, Rob Wainwright. „Și chiar dacă le lipsesc cunoştinţele, ei pot să apeleze cu uşurinţă la ‘darknet’ (partea de internet criptată, neînregistrată de motoarele de căutare şi care oferă un mai mare grad de anonimat utilizatorilor săi — n.r.), unde comerţul cu instrumente de criminalitate cibernetică este înfloritor”, a atras el atenţia.

„Acestea fiind spuse, nu sunt însă atât de uşor de atacat infrastructurile cruciale în majoritatea ţărilor. Şi nu este ceva ce provoacă un efect atât de rapid şi de spectaculos ca (actul de) a trage cu o armă automată într-o sală de spectacole. Nu sunt sigur că aşa se va întâmpla, însă este clar un scenariu pentru care trebuie să ne pregătim„, a adăugat Wainwright.

El a precizat că numai reţeaua de socializare Twitter a închis, în ultimul an, un sfert de milion de conturi având legături cu jihadiştii grupării Statul Islamic şi că Europol estimează că există nu mai puţin de 90 de platforme diferite şi reţele de socializare folosite în prezent de SI.(Text: Agerpres, Foto: emaze.com)