Terapia pomilor înfloriţi

pomi-infloriti-02

Primăvara este anotimpul renaşterii. După o iarnă friguroasă şi mai mult sau mai puţin capricioasă, anotimpul miracolelor ne surprinde de fiecare dată cu bogăţia sa de culori.

Aleile cu pomii înfloriţi începând din martie până în mai reprezintă un izvor nesecat de frumuseţe, care ne îmbie la plimbări îndelungi pentru a ne umple sufletele de armonie.

În tradiţia satului românesc, înflorirea pomilor fructiferi este binecuvântată cu puteri magice. Crengile înflorite de la un pom bătrân şi viguros se aduceau în casă celor suferinzi ca „să aibă puterea să biruie boala şi bătrâneţea”, iar din ramurile, frunzele şi florile pomilor înfloriţi în aprilie se făceau o sumedenie de leacuri cu virtuţi tămăduitoare şi magice, potrivit gradina-online.ro.

pomi-infloriti-03

Natura în plină desfăşurare, cu pomii înfloriţi, albinele culegând polenul, păsările ciripind, verdele crud al ierbii şi multitudinea de culori atât de vii şi de intense ale florilor, reprezintă o sursă de sănătate, de bună-dispoziţie şi un cumul de energie.

Magnoliile sunt primele care decorează grădinile încă din luna martie, înainte ca în copaci să apară frunzele, fiind unul dintre cei mai cultivaţi arbuşti din lume.

În aprilie înfloresc cireşii, care ocupă un loc special în cultura Japoniei. Pasiunea japonezilor este atât de mare pentru florile de cireş, încât unii călătoresc din sud spre nord, o dată cu frontul de aer cald care deschide bobocii, pentru a vedea minunea înfloririi lor.

pomi-infloriti-01

În medicina populară românească, florile de cireş erau frecvent folosite pentru tratarea bolilor de rinichi, dar şi de piept şi de inimă, precum şi ca tonic digestiv la început de primăvară. Livezile de cireşi sunt considerate adevărate „paradisuri terapeutice” de către psihoterapeuţi.

Livada de cireşe este recomandată de unii psihologi pentru aşa-numita terapie ”cherry-therapy”, prescriind pacienţilor să îşi petreacă în momentul înfloririi acestora câteva săptămâni, poate întreaga lună în livadă, pentru recreere, relaxare şi echilibrare. Iniţiativa aparţine elveţienilor, inspiraţi de rolul pe care cireşii în floare îl au în meditaţia şintoistă (Japonia, sakura). Preţul acestor sejururi în livezile înflorite rivalizează cu cel al unor pachete turistice exotice pentru că „sezonul” e scurt, iar cererea mare.

pomi-infloriti-04

Explozii florale, colorate în auriu, alb şi roz au loc în luna mai când înfloresc salcâmii. Aceştia simbolizează în tradiţia populară reînnoirea, renaşterea pe care ultima lună a primăverii o dezleagă în natură şi în oameni. Plimbările în zone cu salcâmi înfloriţi au efecte calmante asupra sistemului nervos, datorită uleiului eteric din parfumul florilor. (Text: Agerpres, Foto: flickr.com, pinterest.com )