Teflonul: scurt istoric

Teflon-webTeflonul (politetrafluoretilena – PTFE) este un produs macromolecular cu structură liniară, obţinut prim polimerizarea tetrafluoretilenei, care se prezintă sub formă de gel sau de praf de culoare albă până la brună, insolubil în solvenţi obişnuiţi, rezistent la cei mai agresivi agenţi chimici.

E stabil la temperaturi între minus 70 şi 300 grade Celsius. Se prelucrează greu şi la temperaturi ridicate şi este întrebuinţat la fabricarea garniturilor supuse coroziunii, a ţesăturilor rezistente la foc şi la acizi tari, a izolatorilor electronici speciali.

Descoperitorul teflonului este chimistul Roy J. Plunkett. Acesta s-a născut la 26 iunie 1910, în New Carlisle, Ohio. Plunkett a primit diploma în chimie la Colegiul Manchester în 1932 şi a devenit doctor în chimie la Universitatea de Stat Ohio, în 1936.

Plunket a descoperit teflonul accidental, în timp ce făcea cercetări pentru a găsi un agent de răcire non-toxic, non-inflamabil, care ar putea fi utilizat în fabricarea frigiderelor. În timpul uneia dintre încercările sale, a descoperit o pulbere alunecoasă, politetrafluoretilena, care era capabilă să reziste la temperaturi de minus 400 grade Fahrenheit, dar şi la 500 grade Fahrenheit. După 10 ani de cercetări, Plunkett şi compania „Du Pont” au introdus teflonul pe piaţă în 1949.

A început să fie folosit pe scară largă în industria de refrigerare, aerosoli, electronice, materiale plastice şi aerospaţiale. Oalele şi tigăile de teflon au fost inventate la distanţă de câţiva ani, prin 1951. Roy Plunkett a fost introdus în Hall of Fame în 1973. Plunkett a murit la 12 mai 1994, la vârsta de 83 de ani.

În prezent, teflonul este folosit în multe domenii – fabricarea unor produse de hârtie, a unor materiale rezistente la pete, ochelari, materiale de împachetat pentru fast-food-uri, acoperişuri, avioane, produse pentru îndepărtarea ridurilor, piese auto, echipament de camping, aţă dentară, izolaţii electrice, spumă ignifugă, mobilă, fiare de călcat, uscătoare de păr, vopsea, lame şi spume de ras, instrumente chirurgicale.

Descoperiri recente au demonstrat că, la temperaturi mari, teflonul emană mici particule şi gaze toxice, fenomen accelerat de spălarea cu detergenţi şi materiale aspre. Acestea sunt dăunătoare omului şi animalelor de companie. Un efect al expunerii prelungite la aceste toxine este hipotiroidismul, sursă a obezităţii, a lipsei de reacţie la insulină şi a cancerului tiroidian.

De asemenea, s-a mai demonstrat că sunt dăunătoare pentru cel puţin nouă tipuri de celule care susţin sistemul imunitar şi determină modificări majore de mărime pentru organe ca ficatul, splina şi creierul. (Text: Agerpres, Foto: chm.bris.ac.uk)