Taxă la stat plătită cu aproape 300.000 de monede aduse în cinci roabe

Un om de afaceri din Statele Unite, aflat într-o dispută cu Departamentul pentru Vehicule Motorizate (DMV), a plătit o taxă în valoare de aproape 3.000 de dolari folosind cinci roabe cu 300.000 de monede, informează BBC.

Procedura de numărare a banilor a început miercuri seară şi s-a finalizat joi dimineaţă, 12 ianuarie.

Nick Stafford din Cedar Buff, Virginia, s-a prezentat la ghişeu DMV cu atât de multe monede încât aparatele de numărat bani nu au putut face faţă, astfel încât funcţionarii au avut nevoie de şapte ore pentru a efectua această sarcină şi a încasa taxa. Ei au început miercuri seară să numere cele 298.745 de monede totalizând 2.987,45 dolari şi au terminat la primele ore ale dimineţii următoare.

Americanul a recurs la acest gest inedit în semn de protest după ce a contactat DMV pentru a primi informaţii referitoare la taxa ce îi era impusă şi a fost nemulţumit de activitatea angajaţilor instituţiei. Stafford a declarat pentru BBC că vrea ca departamentele guvernamentale să fie mai responsabile faţă de solicitările venite din partea cetăţenilor.

„Nu ar trebui să conteze dacă plăteşti 300 de dolari pe an impozit pe venit sau 300.000 de dolari, ca mine, deoarece coloana vertebrală a unei democraţii începe cu transparenţa guvernamentală, punct”, a spus americanul.

Pentru operaţiunea de numărare a monedelor care au cântărit în total 726 de kilograme a fost nevoie de 11 angajaţi.

„Angajaţii DMV sunt foarte respectuoşi şi binevoitori ţinând cont de situaţie. Intenţionăm să stăm aici până e numărat şi ultimul bănuţ. Aşa că dacă se întâmplă să treceţi prin faţa Lebanon DMV la noapte şi vedeţi luminile aprinse şi toţi angajaţii înăuntru numărând monede, veţi şti de ce”, a scris Nick Staffort pe pagina sa de Facebook.

El a explicat că disputa cu DMV a fost declanşată de faptul că departamentul nu i-a oferit numărul de telefon direct de la care putea primi informaţii referitoare la înregistrarea mai multor autovehicule şi la plata taxelor aferente acestor operaţiuni — dat fiind că el deţine mai multe locuinţe în locaţii diferite.

După ce a completat o solicitare în scris, Stafford a primit un număr de telefon, însă a fost informat că acesta nu putea fi utilizat pentru furnizarea de informaţii publice, notează publicaţia The Bristol Herald Courier. Atunci, americanul a cerut numerele de la alte birouri similare, iar când i s-a refuzat solicitarea, s-a adresat unui tribunal.

La începutul acestei săptămâni, un judecător i-a respins cele trei procese pe care le-a intentat DMV şi nu a acceptat ca departamentul şi angajaţii săi să fie amendaţi, aşa cum a cerut Stafford, mai arată sursa citată. (Text: Agerpres, Foto: AP)