Articole de îmbrăcăminte, bijuterii, jucării din lemn, dar şi obiecte unicat şi bucate sunt numai câteva dintre ofertele de la Târgul de Sfântul Ilie care va avea loc, la sfârşitul acestei săptămâni, în curtea Muzeului Naţional al Țăranului Român.
Potrivit site-ului muzeului, meşterii care vor fi prezenţi la târg îi vor aştepta pe vizitatori cu lucruri create de ei cu multă pricepere: ii şi marame de borangic, chimire din piele naturală ornate cu motive populare, pardesie brodate şi ilice de Gornoviţa — Gorj, ţesături şi straie ţărăneşti din zona Covasnei şi Aradului, zgărdane şi cingători cusute cu mărgele, covoare ţesute la război, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, măşti populare, ceramică pictată cu motive din cusături tradiţionale româneşti, vase din lut şi obiecte crestate din lemn pentru gospodărie.
Cei care sunt în căutarea unui cadou deosebit pentru cei dragi au ocazia să aleagă obiecte unicat şi de la artizanii veniţi la târg cu vestimentaţie din lână împâslită, obiecte din sticlă modelată manual, cămăşi şi accesorii bărbăteşti din in şi mătase naturală, bijuterii din alamă, din flori naturale sau din porţelan pictat manual, hăinuţe pentru copii şi jucării din lemn sau din pânză de bumbac.
De asemenea, se pot târgui plăcinte cu fructe sau brânză, prăjituri şi torturi de casă, fructe şi legume de sezon, sucuri naturale şi salate de gălbiori, ţuică de prune şi miere de multe feluri, turtă dulce de Covasna şi şerbeturi pe alese.
În curtea din spate a muzeului vor fi expuse obiecte foarte vechi, aparţinând vieţii de la ţară: lăzi de zestre, dulăpioare, copăiţe, costume populare din toate zonele etnografice ale ţării, unelte pentru ţesut sau pentru lucrat pământul.
Meniul bucătarilor va fi pentru toate gusturile: păstrămioară afumată cu mămăliguţă, tocăniţă de pui la ceaun, varză călită cu ciolan, bulz cu brânză de burduf, mititei şi frigărui la grătar.
Târgul este deschis vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10,00 — 19,00. Intrarea este liberă. Partener al evenimentului este Muzeului Naţional al Țăranului Român, printre organizatori numărându-se Fundaţia Kogaion 115, mai relevă sursa citată.
Potrivit unor informaţii furnizate, miercuri, 13 iulie, de preşedintele Fundaţiei Kogaion 115, Sorin Marica, la Târgul de Sfântul Ilie vor fi peste 50 de meşteri şi producători de produse alimentare, iar zonele din care vin aceştia sunt: Suceava, Covasna, Prahova, Maramureş, Brăila, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Braşov, Ilfov şi Bucureşti.(Text: Agerpres, Foto: muzeultaranuluiroman.ro)