Aproximativ 60 de meşteri populari participă joi, 12 şi vineri, 13 mai, la tradiţionalul târg de Rusalii de la Miercurea Ciuc, unde îşi prezintă produsele lucrate cu migală în ultimele luni.
Printre cei prezenţi la târg de numără sculptori în lemn sau în os, meşteri care pictează pe lemn, care realizează bijuterii, produse ceramice, costume tradiţionale sau articole vestimentare lucrate manual, dar şi persoane care produc turtă dulce realizată manual.
Unul dintre cei care îşi expun produsele la târgul din Miercurea Ciuc este şi Kis Daniel, de 58 ani, din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, care în ultimii şase ani şi-a descoperit pasiunea de a sculpta în os, după ce înainte sculptase în piatră şi în lemn. Mărturiseşte că îi place mult acest meşteşug, chiar dacă este migălos, pentru că îl ajută să transmită mesaje celor care-i cumpără produselor şi celor care le vor admira în viitor. El arată o solniţă din os şi îmi spune că pe ea a sculptat o legendă, care are legătură cu fertilitarea şi împlinirea sufletească.
‘Am sculptat o legendă cu o femeie care, pentru a avea noroc la naştere, a mers într-o pădure unde vârful brazilor atinge luna plină, care înseamnă împlinire şi aude boncănitul cerbilor, semnul feritilităţii’, explică Kis Daniel.
Meşterul din Sfântu Gheorghe oferă la vânzare diverse produse sculptate în os de vită, atât decorative cât şi bijuterii sau obiecte care pot fi folosite în bucătărie şi ţine şi să arate ce sunete frumoase scoate un corn pe care l-a şlefuit şi l-a transformat într-o operă de artă.
‘Vreau să vă spun că anul trecut am fost invitat la Suceava, la Muzeul Satului, şi acolo am câştigat Cupa Bucovinei adresată meşterilor populari şi atât de bucuros am fost că nici nu-mi venea să cred că am o diplomă de categoria întâia în mână’, povesteşte Kis Daniel.
Nu departe de standul meşterului din Sfântu Gheorghe se găseşte cel al unei artiste foarte cunoscute în Miercurea Ciuc, Andras Katalin, care realizează manual diverse produse folosind metoda patchwork, adică bucăţi de material textil pe care le îmbină cu imaginaţie şi talent. Din mâinile ei ies perne decorative foarte frumoase, pături pentru bebeluşi, dar şi păpuşi sau diverse alte produse de decor. Pernele şi păturile pentru copii pot fi personalizate cu numele acestora, dar şi cu imagini ilustrând pasiunile pe care cei mici le au.
Andras Katalin mărturiseşte că în 2000 a cumpărat prima carte despre acest meşteşug, dar nu a avut curajul să se apuce şi abia după ce a avut un accident s-a gândit să-şi facă din asta o mică afacer. A învăţat totul singură şi de 16 ani realizează astfel de produse din ‘peticele’, cum le mai spune, care sunt vândute în întreaga ţară şi nu numai.
Nelipsit de la târgurile din Miercurea Ciuc este şi standul ‘Casa Lavanda’, o mică afacere pusă pe picioare de doi tineri care oferă spre vânzare diverse produse în care levănţica este personajul principal.
Nemes Agnes, din Odorheiu Secuiesc, spune că ea şi soţul său au fost inspiraţi să înceapă o afacere în domeniu de un produs cu levănţică pe care îl aveau în casă şi chiar dacă nu ştiau nimic atunci despre această plantă, acum au ajuns să fie pasionaţi de ea. Pe standul lor se găsesc produse lucrate manual cu lavandă, de la pernuţe ‘calmante’ şi inimi umplute cu lavandă, până la jucării de pluş sau brelocuri de chei, care conţin flori de levănţică.
Atunci când lavanda cultivată pe cele două hectare pe care le deţin cei doi tineri va înflori, Agnes promite că vor realiza şi buchete de lavandă de diferite forme sau coroniţe decorative care se prind pe uşă. Și chiar dacă ideea lor de mică afacere de familie s-a născut înainte ca în România să existe o modă în ceea ce priveşte utilizarea lavandei, Agnes ne spune că această plantă nu ar trebui să lipsească din viaţa nimănui.
‘Trecând peste faptul că este la modă, este o plantă care nu trebuie să lipsească din viaţa niciunuia dintre noi. În primul rând, mirosul ei calmant ne ajută la somn, uleiul esenţial de lavandă este cel mai bun dezinfectant natural, se poate pune pe răni sau arsuri şi grăbeşte vindecarea, iar floarea este şi foarte decorativă’, spune Nemes Agnes.
Atmosfera de la târgul organizat cu ocazia Rusaliilor catolice de la Miercurea Ciuc este întreţinută de muzică tradiţională, iar vizitatorii sunt îmbiaţi cu kurtoskalacs, pregătit chiar la faţa locului. (Text si foto: Agerpres)