Târg de Mucenici, în curtea Muzeului Ţăranului Român

targmucenici-MNTR

Un Târg de Mucenici va fi organizat, de vineri până duminică (6 – 8 martie 2015), în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, anunţă Fundaţia Kogaion 115 într-un comunicat. Special pentru aceste zile, moldovence pricepute din Stăuceni, judeţul Botoşani, vor veni să prepare, sub ochii vizitatorilor, mucenici tradiţionali frământaţi din făină de grâu, însiropaţi cu miere şi pudraţi din belşug cu miez de nucă.

Indiferent de denumirea lor (Mucenici, Sfinţi, Brânduşi, Bradoşi, Moşi de paresimi), în funcţie de zonele etnografice ale ţării, aceste copturi au formă de om, albină, pasăre sau de colac, pentru acest eveniment urmând a fi pregătiţi şi mucenici uriaşi, cu înălţime de un metru şi având chip de om. Aluatul gustos va fi împletit şi sub formă de soare sau de hartă a României.

Pentru cei care respectă zilele de post, gospodinele vin la târg cu zacuscă de vinete sau de ghebe, miere şi păstură, dulceţuri, siropuri şi sucuri naturale sau mere aromate, păstrate cu mare grijă peste iarnă. Nu vor lipsi nici brânzeturile de capră, preparatele din peşte, prăjiturile de casă, plăcintele de Turnu, turta dulce din Covasna şi pălinca din Bistriţa Năsăud.

Spre a cinsti cum se cuvine ziua celor 40 de mucenici, vizitatori sunt aşteptaţi cu mâncare proaspăt gătită: sărmăluţe de post, tocană de primăvară şi mucenici munteneşti aburind la ceaun, cu multă scorţişoară şi nucă pisată.

Potrivit sursei citate, în târg se vor găsi şi obiecte tradiţionale, lucrate cu multă măiestrie de meşteri autentici, pentru ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, oaspeţii putând alege de aici persoanelor dragi cadouri cu totul deosebite: ii cu alesături, rochii din lână împâslită, genţi din piele naturală cu motive naţionale, obiecte de ceramică pictată, din lemn sculptat, straie şi podoabe tradiţionale, icoane pe lemn sau pe sticlă. Totodată, în curtea din spate, iubitorii de antichităţi pot găsi obiectul mult dorit la colecţionarii de artă. Târgul, cu un program zilnic între orele 10:00 – 18:00, are intrare liberă. (Text: Agerpres, Foto: muzeultaranuluiroman.ro )