Tamás Széll a câştigat concursul gastronomic Bocuse d’or Europa

Bocuse d'or-Ungaria

Ţara gazdă, Ungaria, a câştigat miercuri, 11 mai,  cea mai prestigioasă competiţie continentală de gastronomie, Bocuse d’Or Europa 2016, prin reprezentantul său, chef Tamas Széll. Ungaria a devansat Norvegia şi Suedia, în timp ce chef-ul francez Laurent Lemal, s-a clasat pe locul patru, potrivit AFP şi EFE.

Cei 20 de candidaţi au încercat să seducă juriul prin pregătirea unei specialităţi din carne roşie de cerb şi a unui platou pe bază de peşte sturion cu icre. Conform regulilor concursului, organizaţia Bocuse, care poartă numele fondatorului său, chef francez Paul Bocuse, a determinat cele două ingrediente de bază, care sunt întotdeauna tipice ţării gazdă.

Tamas Szell, 34 de ani, este unul din reprezentanţii generaţiei tinere a bucătăriei ungare care încearcă să dea gastronomiei naţionale o altă imagine decât cea a tradiţionalului gulaş.

Tamas Szell

Szell este bucătar şef la restaurantul Onyx din Budapesta, care a fost primul din Ungaria laureat cu o stea în ghidul Michelin.

În 2013, Tamas Szell s-a clasat pe locul 10 la competiţia Bocuse d’Or mondială.

Consideraţi cei mai promiţători chefi ai Europei după ce au câştigat competiţiile naţionale din respectivele ţări, candidaţii au concurat între ei timp de două zile la Budapesta, în 10 şi 11 mai.

Doi dintre ei au primit biletul de acces la finala mondială a Bocuse d’Or care va avea loc în ianuarie 2017 la Lyon (centrul-est al Franţei). (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Bocuse d’Or