Tamara Buciuceanu-Botez – Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate artistică

Tamara-Buciuceanu-01

Tamara Buciuceanu-Botez – una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate actriţe din România a primit, sâmbătă seara, 25 iunie 2016, un Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate artistică în filmul şi teatrul românesc în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Sibiu din Piaţa Mare din localitate.

Premiul i-a fost înmânat de către regizorul Tudor Giurgiu, directorul TIFF. Cu acest prilej ”Doamna comediei româneşti” a mărturisit că se simte „extraordinar, foarte tânără, bucuroasă şi fericită” că publicul nu a uitat-o.

„Am trăit două vieţi: a mea, care peste o lună face 87 de ani şi tot a mea — 64 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă, fericită că văd atâta lume. Înseamnă că nu m-a uitat nimeni. (…) Și pentru că mie nu îmi place să vorbesc mult decât când joc sau filmez pe scenă, vreau să închei aşa, ca să nu vă plictisesc: De mic copil, m-am gândit ce o să mă fac dacă mă întreabă cineva. Am să iau de la capăt ceea ce am făcut. Și când nu veţi mirosi flori de câmp pe scenă seara, poate vă veţi întreba atunci unde o fi plecat Tamara. Vă mulţumesc că nu m-aţi uitat”, a declarat Tamara Buciuceanu-Botez, la primirea premiului.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A frecventat cursurile Institutului de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi (1948-1951), transferându-se în anul IV la Bucureşti, unde a absolvit Institutul de Teatru, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu (1952). Actriţă cu o bogată activitate în teatrul dramatic şi în cel de operetă, dar şi cu o impresionantă carieră în televiziune, Tamara Buciuceanu-Botez, supranumită „Doamna comediei româneşti”, este una dintre reprezentantele Generaţiei de Aur a teatrului românesc.

A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giuleşti (actualul Odeon), cu rolul Marfa din „Makkar Dubrava”. De-a lungul celor 60 de ani de activitate a fost angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă (9 ani), a Teatrului Bulandra (până la pensionare). A colaborat cu Teatrul Naţional de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrul Naţional din Bucureşti şi cu cel din Iaşi.

Numele ei este legat de spectacole precum: „Piatra din Casă”, „Cei doi tineri din Verona”, „Domnul Puntilla şi sluga sa Matti”, „Baia”, „Pălăria florentină”, „Gaiţele”, „Contesa Maritza”, „Văduva veselă”, „Lăsaţi-mă să cânt”, „Vânzătorul de păsări”, „Voievodul ţiganilor”, „Sânge vienez”, „Marco Polo”, „My Fair Lady”, „Nepotul”, „Azilul de noapte”, „Joc de pisici”, „Titanic vals”, „Interviu”, „Reţeta fericirii”, „Tartuffe”, „Dimineaţă pierdută”, „Somnoroasa aventură”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Domnişoara Nastasia”, „Mamouret”, „Aşteptând la arlechin”, „Divorţul de aur”.

Tamara-Buciuceanu-02

A interpretat-o pe Chiriţa în 80 de spectacole, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, sub îndrumarea regizorului Alexandru Dabija. La 22 noiembrie 2008, Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat premiera absolută a spectacolului „Curajul femeii în dragoste sau Femeia secolului XXI” de Felix Anton Rizea, având-o în distribuţie pe Tamara Buciuceanu-Botez, alături de alţi mari actori ca: Ileana Stana Ionescu, Virgil Ogăşanu, Monica Ghiuţă, Ion Haiduc ş.a. În stagiunea 2012-2013 a Teatrului de Revistă Constantin Tănase este invitată de onoare în spectacolul „Aplauze… aplauze” (dedicat celor peste 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu — Alexandru Arşinel; a avut premiera la 11 decembrie 2010).

Tamara Buciuceanu-Botez a creat personaje pline de culoare în filme precum: „Titanic-vals” (1964), „Toate pânzele sus” (1976), „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „Grăbeşte-te încet” (1981), „Primăvara bobocilor” (1985), seria „Liceenii” („Declaraţie de dragoste” (1985), „Liceenii” — 1986, „Extemporal la dirigenţie” — 1987, „Liceenii rock’n roll” — 1990, „Liceenii în alertă” — 1992) în care a dat viaţă celebrei profesoare de matematică Baldovin „Isoscel”, „Paradisul în direct” (1994), „Sexy Harem Ada Kaleh” (2001), „Nunta mută” (2008). A fost solicitată să joace şi în serialele TV: „Chiriţa în provincie” (2002), „Agenţia matrimonială” (2005), „Cuscrele” (2005).

Tamara-Buciuceanu-03

În 2010, a realizat un dublaj memorabil de voce, un record de dublaj Disney, la filmul „Prinţesa şi Broscoiul”, în rolul Mamei Odie, în original vocea aparţinându-i lui Jeniffer Lewis. În 2012, Tamara Buciuceanu-Botez a avut o apariţie extraordinară în filmul „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, peliculă desemnată câştigătoare la festivalurile de la Sarajevo (Premiul „Inima oraşului Sarajevo”), Namur (trofeul „Bayard d’Or” pentru cel mai bun film francofon) şi Sfântu Gheorghe (Trofeul Anonimul 2012).

TVR Media a lansat în 2006, DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române. Tamara Buciuceanu-Botez deţine peste 20 de premii pentru interpretare, dintre care amintim: Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor (4 aprilie 2002), premiul UNITER pentru întreaga activitate (5 aprilie 2004), Premiul de excelenţă din partea TVR Internaţional (2009) şi Premiul de excelenţă la Gala Premiilor UNITER (2011), Premiul Gopo pentru întreaga activitate (2012).

Tamara-Buciuceanu-04

Actriţei i s-a înmânat Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008, fiind totodată protagonista unei proiecţii speciale a filmului „Cuibul de viespi”, producţie a anului 1987, în regia lui Horea Popescu, una din comediile spumoase ale cinematografului românesc. A fost distinsă cu titlul onorific de „Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti” (14 aprilie 2004) şi a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală (4 septembrie 2011).

De asemenea, în 2007, Zonta Club Bucureşti, care are ca misiune promovarea femeilor din România, i-a acordat actriţei premiul de excelenţă. La 23 iunie 2014, a fost decorată cu Ordinul National „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru „remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovada în promovarea artei teatrale”. Lectorul universitar Bogdana Darie a lansat, în mai 2013, volumul „Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei”, o carte ce spune povestea vieţii şi carierei artistei.

Tamara Buciuceanu-Botez a fost căsătorită timp de 34 de ani cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Cei doi soţi nu au avut copii. (Text si foto: Agerpres, Video: youtube.com)