Tăbăcăriile cu găinaţ de porumbel

tabacarie-Fez1

Oraşul Fez – al treilea ca mărime din Maroc, – a fost fondat în secolul al VIII-lea şi are acum peste un milion de locuitori. Oraşul are un caracter tradiţional distinct, în special oraşul vechi sau Medina, numit Fes el Bali, care nu s-a schimbat de secole.

Situată în spatele unui zid înalt, Medina are alei pietonale înguste, pe care sute de comercianţi şi meşteşugari vând o serie de produse, cum ar fi curmale, peşte, condimente, vase de cupru, covoare şi instrumente muzicale.

tabacarie-Fez2

Fez este renumit, de asemenea, pentru produsele sale din piele, vândute în cea mai mare parte în bazarul specializat – souq. Souq adăposteşte trei tăbăcării antice, cea mai mare şi cea mai veche fiind tăbăcăria Chouara, care are aproape o mie de ani.

tabacarie-Fez3

tabacarie-Fez4

Tăbăcăriile din Fez sunt compuse din numeroase vase de piatră asemănătoare unor gropi, care sunt umplute cu o gamă largă de coloranţi şi diferite lichide şi sunt înşirate precum culorile unui pictor. Zeci de oameni, mulţi cufundaţi adânc până la talie în coloranti, lucrează sub soarele fierbinte, pentru a înmuia pieile crude în lichidul din vase.

tabacarie-Fez5

Tăbăcarii prelucrează piei de vaci, oi, capre şi cămile, transformându-le în produse din piele de înaltă calitate, cum ar fi genţi, haine, pantofi şi papuci. Totul se realizează manual, fără a fi nevoie de utilaje moderne, iar procesul s-a schimbat foarte puţin din vremurile medievale, ceea ce face ca o vizită la aceste tăbăcării să fie absolut fascinantă.

tabacarie-Fez6

La tăbăcăria Chouara, pieile sunt mai întâi înmuiate într-un amestec de urină de vacă, var nestins, apă şi sare. Acest amestec caustic ajută la înmuierea pielii dure, la dizolvarea grăsimilor şi a resturilor de carne şi păr.

Pieile sunt ţinute la înmuiat timp de două-trei zile, după care tăbăcarii definitivează înlăturarea resturilor de păr şi grăsime, pregătind pieile pentru vopsire. Pieile sunt apoi înmuiate într-un alt set de vase, care conţin un amestec de apă şi găinaţ de porumbel.

tabacarie-Fez7

Dejecţiile de porumbel conţin amoniac, ce acţionează ca agent de înmuiere şi face pielea maleabilă şi absorbantă pentru pigmenţii de vopsea. Tăbăcarul foloseşte picioarele goale pentru a frământa pieile timp de până la trei ore, pentru ca acestea să ajungă la moliciunea dorită.

tabacarie-Fez8

Pieile sunt apoi plasate în alte gropi, care conţin coloranţi vegetali naturali, din lucruri cum ar fi floarea de mac (roşu), indigo (albastru), henna (portocaliu), lemn de cedru (maro), mentă (verde), şi şofran (galben). Alte materiale folosite pentru vopsirea sunt pudra de rodie, care este frecată de piei pentru a o colora în galben, şi uleiul de măsline, care îi dă strălucire.

tabacarie-Fez9

Apoi pielea este lăsată la uscat, la soare. Pielea finită este vândută altor meşteşugari, care confecţionează celebrii papuci marocani, cunoscuţi sub numele de babouches, precum şi portofele, genţi, elemente de tapiţerie şi alte accesorii din piele. Multe dintre aceste produse se îndreaptă spre pieţele europene.

Cele mai bune vizite la tăbăcării pot fi solicitate de la terasele din jur, unde se află magazine cu produse de piele. Trebuie să vizitaţi unul dintre magazine şi să cereţi un tur al tăbăcăriei, iar vânzătorul vă va lămuri asupra modului în care sunt tratate pieile şi vă va înşira coloranţii care provin din plante.

tabacarie-Fez10

Găinaţul de porumbel şi urina de vacă produc o duhoare atât de mare, încât ghidul oferă de multe ori crenguţe de mentă proaspătă pentru ca vizitatorii să depăşească senzaţia neplăcută generată de mirosul greu.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, Video: youtube.com)