Superkilen, parcul din Copenhaga cu exponate din 60 de ţări

Superkilen1

Superkilen este un parc public în cartierul Nørrebro din Copenhaga, Danemarca. Proiectat de artişti din grupul Superflex, în colaborare cu „BIG arhitect” şi o firmă germană de arhitectură a peisajului, numită „Topotek1”, parcul este considerat unul ca ilustrând cea mai mare diversitate etnică şi socială din cartierele capitalei daneză.

Superkilen2

Dotat cu obiecte din întreaga lume, acesta este conceput ca un fel de expoziţie mondială pentru localnici, acoperind peste 60 de naţionalităţi, care au avut posibilitatea să contribuie cu propriile lor idei şi obiecte la proiect.

Superkilen3

Superkilen4

Întinzându-se pe 750 de metri de-a lungul fiecărei părţi a unei piste de biciclete şi acoperind o suprafaţă totală de 30.000 de metri pătraţi, parcul are trei segmente de culori diferite, fiecare fiind semi-autonome, cu propriile lor agende programatice şi de atmosferă.

Superkilen5

Superkilen6

Piaţa Roşie, vopsită în roşu aprins, portocaliu şi roz, se concentrează pe spaţii recreative şi de viaţă modernă.

Superkilen7

Piaţa neagră, din centru, este împodobită cu o plasă de linii albe, care vibrează în jurul unor exponate, cum ar fi fântâna marocană şi palmierii din China.

Superkilen8

Parcul verde are dealuri, copaci şi plante potrivite pentru picnicuri, sport şi plimbatul câinelui.

Superkilen9

Multe dintre exponatele din parc au fost special importate sau copiate după obiecte străine. Printre acestea se află leagăne din Irak, bănci din Brazilia, o fântână din Maroc şi coşuri de gunoi din Anglia.

Superkilen10

Există indicatoare din întreaga lume, aduse de la un hotel rusesc sau de la un salon de frumuseţe din China.

Superkilen11

Superkilen12

Capacele gurilor de canal provin din Zanzibar, Gdansk şi Paris. În total, există 108 de plante şi obiecte care ilustrează diversitatea etnică a populaţiei locale.

Superkilen13

„Când echipa noastră a fost invitată să propună un proiect pentru acest cartier, ne-am dat seama că avem de-a face cu mai mult decât un design urban. În locul unor suprafeţe din mediul urban danez, am decis să adunăm inteligenţa locală şi experienţa globală, pentru a crea imaginea celei mai bune practici la nivel mondial, care să cuprindă cele mai bune oferte pe care le poate da fiecare dintre cele 60 de culturi diferite şi ţări când vine vorba de mobilier urban”, a declarat Nanna Gyldholm Møller, şef de proiect pentru „BIG arhitect”. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, BIG (Bjarke Ingels Group), Video: youtube.com)