Superalimente pentru copii

0 SU1HXzI0Njdjb3JyLmpwZw==

O dietă echilibrată este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea normală a copiilor, contribuind totodată la formarea şi definirea obiceiurilor alimentare pe care aceştia le vor urma de-a lungul vieţii, subliniază nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, o alimentaţie corectă promovează nu doar o mai bună stare de sănătate şi o susceptibilitate scăzută la îmbolnăvire, ci contribuie şi la dezvoltarea cognitivă şi la succesul şcolar.

„Lăsaţi să aleagă după criteriile lor, copiii nu vor selecta întotdeauna cele mai sănătoase alimente şi combinaţii alimentare. Preferinţa lor intrinsecă pentru alimente dulci îi face şi mai vulnerabili în faţa avalanşei de reclame de profil, la care sunt expuşi practic de la naştere. Lupta între educaţie şi reclamă este nedreaptă iar efortul de timp şi răbdare al părintelui şi mai ales al celui care educă trebuie să fie constant şi susţinut”, a afirmat nutriţionistul.

Alexandrescu a precizat că un instrument util în stabilirea elementelor din dieta copilului este piramida alimentară creată pentru aceştia şi care este diferită de cea a adulţilor, prin mărimea porţiilor recomandate şi prin aportul diferit al unor nutrienţi cheie – calciu, fier, sodiu, grăsimi, etc.

„Prin urmarea corectă a recomandărilor care reies din piramida alimentară, pot fi create programe alimentare bazate pe produse variate, bogate în nutrienţi şi echilibrate energetic (caloric), în funcţie de vârsta copilului. Aşadar, la baza alimentaţiei copilului se vor afla glucide complexe, porţionate moderat (pâine, cereale, orez, mămăligă, paste). Fructele şi legumele proaspete şi gătite dietetic constituie următoarea clasă de produse alimentare obligatorii în dieta copilului, datorită aportului de fibre, enzime, multivitamine şi minerale pe care le conţin”, a explicat nutriţionistul.

Carnea slabă, peştele, ouăle conţin proteine şi îi asigură copilului şi aportul de fier, însă porţiile nu trebuie să depăşească 80-100 g carne pe zi, iar metoda de gătire să fie dietetică – fiert, la grătar sau la cuptor, nu prăjit, a completat Lygia Alexandrescu.

Ea a adăugat că, la acelaşi nivel, în piramida alimentară se află produsele lactate – lapte integral, brânzeturi, iaurt, chefir, sana, etc, importante datorită aportului de calciu, proteine şi vitamina D.

„Cel mai limitat nivel al piramidei este cel care conţine uleiuri, grăsimi şi dulciuri rafinate şi, de aceea, ele trebuie consumate cu mare atenţie şi doar ocazional, fiind bogate în calorii şi sărace în nutrienţi.

Dacă ar fi să facem o listă de alimente care trebuie să se regăsească în dieta copilului, aceasta ar trebui să conţină şi produse obţinute din cereale integrale (orez, ovăz, grâu integrale), legume (cu frunze verzi, bogate în clorofilă şi cu pigment cât mai închis la culoare, bogate în licopen), fructe (citrice, mere bogate în vitamina C, de pădure, bogate în antioxidanţi), ou (fiert cleios), brânzeturi proaspete şi cu aport scăzut de sare, carne de curcan şi somon, fasole uscată, nuci şi alte oleaginoase crude, condimente – turmeric, mentă, scorţişoară, miere. Atenţie la miere, care este într-adevăr un produs natural, cu multiple beneficii, însă efectul asupra greutăţii corporale este acelaşi cu cel al zahărului„, a susţinut nutriţionistul. (Text: Agerpres, Foto: depositphotos.com)