Suntem în cel mai periculos moment în dezvoltarea umanităţii

sua-2016

Reputatul om de ştiinţă Stephen Hawking, a rupt tăcerea în privinţa victoriei lui Donald Trump în cadrul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, dar şi pe tema Brexit.

Fizicianul, cosmologul, autorul şi profesorul Stephen Hawking a declarat că ar fi o ”greşeală teribilă” să fie ignorat populismul din spatele voturilor în favoarea Brexit şi a alegerii lui Trump la Casa Albă.

Omul de ştiinţă în vârstă de 74 de ani a mai declarat că ”ne aflăm în cel mai periculos moment în dezvoltarea umanităţii” având ”tehnologia de a distruge planeta”.

Hawking, unul dintre pionierii în cosmologie, a făcut aceste declaraţii într-un editorial de 1.100 de cuvinte publicat în The Guardian.

”Orice părere am avea despre decizia electoratului britanic de a respinge apartenenţa la Uniunea Europeană şi despre cea a americanilor de a-l accepta pe Donald Trump ca următor preşedinte, nu este nici o îndoială în mintea comentatorilor că acesta a fost un strigăt de supărare din partea oamenilor care s-au simţit abandonaţi de conducători”, susţine omul de ştiinţă care consideră că voturile lor nu trebuie catalogate drept ”o efuziune de populism”.

”Consider că aceasta ar fi o greşeală teribilă”, subliniază el.

Director de cercetare în cadrul Universităţii Cambridge, Hawking nu a dorit să facă până acum nici un comentariu public referitor la Donald Trump, acesta limitându-se la a declara, într-un interviu acordat în luna mai postului britanic ITV, că nu înţelege popularitatea magnatului american.

Aceasta este pentru prima oară când astrofizicianul se exprimă în mod public.

”Pentru mine, aspectul cu adevărat îngrijorător este că acum, mai mult decât oricând în istorie, specia noastră are nevoie de conlucrare. Ne confruntăm cu provocări de mediu uluitoare: schimbări climatice, producţia hranei, suprapopularea, decimarea altor specii, epidemii, acidificarea oceanelor”, susţine Stephen Hawking.

”Împreună, acestea ne amintesc că ne aflăm în cel mai periculos moment în dezvoltarea umanităţii. Avem tehnologia de a distruge planeta pe care trăim şi nu am dezvoltat încă capacitatea de a ne salva”, mai arată fizicianul în editorial.

Poate că peste câteva sute de ani vom putea stabili colonii umane printre stele, însă acum nu avem decât o planetă şi trebuie să conlucrăm pentru a o proteja. Pentru a face acest lucru, trebuie să dărâmăm nu să construim barierele între naţiuni. Dacă vrem să avem o şansă de a face acest lucru, liderii lumii trebuie să înţeleagă faptul că i-au dezamăgit şi îi dezamăgesc pe mulţi”, subliniază omul de ştiinţă.

Profesorul Stephen Hawking îşi începe editorialul pe o notă personală spunând că din cauza ”izolării impuse de boală, simt că turnul meu de fildeş devine din ce în ce mai înalt”.

Cercetătorul suferă de o boală degenerativă gravă paralizantă, iar longevitatea sa a depăşit toate aşteptările medicilor.

Tată a trei copii, el comunică folosind un singur muşchi din obraz ataşat unui computer sofisticat care generează vorbirea.

Hawking s-a aflat internat într-un spital din Roma de joi până sâmbătă, timp în care i s-au făcut mai multe controale medicale. Celebrul astrofizician, care a participat în capitala italiană la o conferinţă la Academia Pontificală de Știinţe şi s-a întâlnit cu papa Francisc luni, a fost dus la spitalul Gemelli din Roma joi noaptea şi a fost externat sâmbătă.(Text: Agerpres, Foto: courselinea.com)