SULTANATUL BRUNEI: cultură şi gastronomie

Brunei-04

Sultanatul Brunei se află în nordul insulei Borneo, vestul Oceanului Pacific. La 23 februarie, Sultanatul sărbătoreşte ziua independenţei faţă de protectoratul britanic (1984).

Cultură şi peisaj media

Bruneiul are o suprafaţă de 5.765 kmp. Capitala este la Bandar Seri Begawan şi numără 22.000 de locuitori. Populaţia statului Brunei este cifrată la aproximativ 408.700 locuitori.

Limba oficială a Sultanatului Brunei este malaieza, vorbită de etnicii malaiezieni, care alcătuiesc 65% din populaţia sultanatului. Totuşi, cea mai răspândită limbă este malaieza brunei, care diferă semnificativ de limba oficială la capitole precum pronunţia, vocabularul şi sintaxa. În plus, există multe dialecte locale, precum Dayak şi Iban, chiar dacă unele dintre acestea sunt pe cale de dispariţie, odată cu asimilarea grupurilor etnice.

Brunei-01

O altă limbă vorbită pe scară largă în Brunei este engleza, care se predă încă din primii ani de şcoală generală. Chineza mandarină este, la rândul ei, vorbită de o însemnată parte a populaţiei.

Locuitorii Bruneiului au o înclinaţie deosebită spre muzică. Adai-adai este unul dintre cântecele folclorice faimoase în Brunei, având la origine tradiţii pescăreşti. Un alt cântec folcloric reprezentativ este benari, interpretat în timpul festivalurilor, de un ansamblu de trei bărbaţi şi trei femei.

Dansul Aduk-aduk este caracteristic etniei kedaya, şi este jucat în cadrul ceremoniilor dedicate recoltelor. Interesant este că acest dans a fost influenţat de anumite mişcări tipice artelor marţiale. Un alt dans răspândit se numeşte Jipin. Presupune prezenţa a şase bărbaţi şi şase femei.

Brunei-07

Alus Jua Dindang este o melodie care se aude îndeosebi la nunţi, pe ritmurile sale mirele exprimându-şi devotamentul pentru mireasa sa.

Concertele de muzică clasică se ţin, în mare parte, în cadrul Grădinii Orhideelor. În 1972, a fost înfiinţată Societatea Muzicală din Brunei, care organizează concerte dedicate marilor compozitori ai lumii.

Limbile vorbite de populaţia Sultanatului Brunei au modelat, în bună măsură, şi peisajul media al ţării. Există cinci publicaţii în sultanat.

DCIM100GOPRO

Cea mai importantă sursă de ştiri este BruDirect.com, site cu 70-80 000 de vizitatori unici pe zi. Pe locul doi, ca audienţă, este Pelita Brunei, un ziar gratuit, bi-săptămânal, publicat de Departamentul guvernamental al informaţiei. Are un tiraj de 40.000 de exemplare.

Primul ziar de limbă engleză a Bruneiului este Borneo Bulletin. Apare zilnic, în 20.000 de exemplare, iar în week-end tirajul creşte cu încă 5000. Se axează pe informaţii utile comunităţilor vorbitoare de engleză din interiorul graniţelor. Singurul ziar de limbă malaieză care este publicat zilnic se numeşte Media Permata şi apare în 10.000 de exemplare.

Brunei-03

În sfârşit, The Brunei Times este al doilea ziar de limbă engleză, dar cu o politică editorială îndreptată spre ştirile externe.

Populaţia Sultanatului se poate informa şi din alte surse, disponibile în ţară, precum publicaţiile Borneo Post şi New Straits Times din Malaezia, The Straits Times din Singapore şi International Herald Tribune.

Brunei-02

Societatea de radio şi televiziune din Sultanatul Brunei se numeşte Radio Televiziune Brunei. Primul post de radio a emis la 2 mai 1957, iar la 1 martie 1975 a fost difuzat primul program televizat. Din 1999, funcţionează şi postul privat de radio Kristal FM.

Gastronomie

Bucătăria tradiţională a Sultanatului Brunei se aseamănă cu cea a statelor din vecinătate, în special Malaiezia, Singapore şi Indonezia. Se diferenţiază de acestea prin influenţele indiene, chineze, thailandeze şi japoneze.

Fiind ţară predominant islamică, în Brunei nu se consumă carne de porc, iar alcoolul este interzis. În zonele rurale, se prepară mâncăruri din carne de vânat, în special de pasăre şi căprioară.

În general, mâncarea din Brunei este bine condimentată, iar cele mai populare garnituri sunt orezul, cartofii şi tăiţeii.

Un fel principal foarte răspândit în Brunei este rendang de vită, mâncare ale cărei origini se trag din bucătăria grupului etnic minangkabau din Indonezia. Carnea de vită este uşor caramelizată, iar printre condimente se numără usturoiul şi ghimbirul. O variantă legată de carnea de vită este şi daging masak lada hitam, nimic altceva decât vită condimentată cu garnitură de cartofi.

O altă mâncare des preparată în sultanat se numeşte nasi lemak. Se traduce, cu aproximaţie, prin ”cremă de orez” şi se pregăteşte cu un anume lapte de cocos care conţine mai puţină apă, asemănător, mai degrabă, cu smântâna. Se mănâncă mai ales la micul dejun şi poate fi servit inclusiv cu alune prăjite sau cu ouă fierte ori prăjite.

Brunei-08

Carnea de pui este preparată de multe ori după reţeta numită ayam penyet. Bucătarii din Sultanatul Brunei acordă o atenţie deosebită frăgezirii cărnii de pui, pe care întâi o bat şi apoi o ţin la marinat cu piper. Urmează prăjirea, iar preparatul final se serveşte cu salată de castraveţi, roşii şi lămâie.

La capitolul băuturi, sunt apreciate laptele de cocos, sucurile naturale de fructe, ceaiul şi cafeaua. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org, winwallpapers.net, starhero.info, bt.com.bn, mybruneitravel.com, Video: youtube.com)