SUA îşi exportă democraţia ca pe nişte pliculeţe de cafea

SUA

SUA îşi exportă democraţia în lume ca pe nişte „pliculeţe de cafea”, a declarat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, într-un interviu acordat agenţiei de presă Interfax, cu ocazia împlinirii vineri a 25 de ani de la puciul din august de la Moscova.

În interviul publicat pe site-ul Interfax, Gorbaciov susţine că Occidentul, inclusiv Statele Unite, nu doreau ca Uniunea Sovietică să devină un stat democratic puternic.

„O astfel de Uniune ar fi fost garantul că politica de măsuri unilaterale şi politică de dominaţie a SUA nu ar fi existat (…). Scopul lor a fost să nu facă posibilă — ca şi acum în Rusia — crearea unui stat democratic puternic”, consideră acesta.

„Numeroşi politicieni americani au văzut atunci în Gorbaciov un obstacol în calea planurilor lor, mizând pe Boris Elţin”, a opinat el.

„Amintiţi-vă, atunci când URSS s-a prăbuşit, care a fost reacţia Occidentului la acest tragic eveniment! Ei au spus: ,,Dumnezeu însuşi ne-a trimis asta!,,”, a declarat fostul secretar general al PC al Uniunii Sovietice.

În opinia sa, Statele Unite încearcă şi în prezent să ducă o astfel de politică.

 „La vremea respectivă, le-am spus americanilor: încercaţi să impuneţi democraţia voastră oamenilor din diferite ţări, o exportaţi ca pe pliculeţele de cafea, dar oamenii trebuie să-şi facă propria alegere. Dar ei au continuat şi continuă să ducă o astfel de politică externă. Chiar şi preşedintele Obama, ales în mod democratic şi care se bucură de o autoritate considerabilă în ţara sa, nu a reuşit să schimbe acest curs privind impunerea soluţiilor unilaterale. Dar mă îndoiesc că aceasta este ceea ce a vrut”, a afirmat fostul lider sovietic.

Referitor propriu-zis la puci, Gorbaciov a amintit că el a plecat în vacanţă nu în ajunul loviturii de stat din august, ci înaintea semnării noului tratat de restructurare al URSS, destinat să reformeze Uniunea Sovietică, iar forţelor conservatoare de la vârful conducerii sovietice le-a fost teamă tocmai de aceste reforme. (Text: Agerpres, Foto: charter97.org)