Studenţii politehnişti din Iaşi au realizat unul dintre cele mai apreciate modele de maşini

Un grup de studenţi al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) a realizat unul dintre cele mai apreciate modele de maşini într-o competiţie la care sunt peste 900 de participanţi, găzduită de Autodesk.

Potrivit unui comunicat remis presei, maşina, realizată în programul specializat, este înscrisă pe site-ul companiei şi, până în momentul de faţă, este pe locul al doilea din 2.200 de modele înscrise în competiţia cu peste 900 de participanţi.

Modelul a fost conceput de către un grup de studenţi condus de Alexandru Palii, de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial (FCMMI) şi este mai apreciat decât alte maşini propuse de echipe din toată lumea — SUA, India, Marea Britanie, Rusia, Egipt sau Filipine.

„Studenţii noştri au participat cu cinci modele de maşini la acest concurs global. Sunt maşinuţe din toată lumea, iar produsul este evaluat în două moduri — se ţine cont de numărul de oameni care votează pe site-ul lor, iar apoi de o comisie ce evaluează modul în care au utilizat comenzile în construcţia acestei maşinuţe — cu cât e mai complex, cu atât e mai bine punctat”, a declarat decanul FCMMI, Cătălin Dumitraş.

Maşinile au fost realizate la un curs specializat de reprezentanţii companiei ST-Proiect care a avut loc la TUIAŞI, la Facultatea de Construcţii de Maşini, concentrându-se pe prezentarea unui program — „Fusion 360” care, conform reprezentanţilor facultăţii, este o versiune mai „user friendly” decât cele două programe folosite în prezent — Autodesk şi AutoCAD.

Prezentarea a fost făcută de către un instructor autorizat Autodesk.

„Studenţii au făcut cursuri timp de opt ore pe zi, două zile, iar în a doua zi s-a lucrat pe echipe de câte trei oameni şi au primit ca temă construirea unei machete a unui automobil. La primul astfel de curs s-au înscris 37 de studenţi, iar fiindcă cererea a fost mare, am mai organizat încă două, unul cu 23 de participanţi şi celălalt cu 15”, a adăugat decanul.

Cele mai bune modele au primit vouchere în euro de la Amazon, studenţii care le-au realizat fiind înscrişi automat şi în programul Autodesk Student Expert. Aceştia au primit şi un certificat Autodesk care este recunoscut la nivel mondial de către firmă.

Totodată, facultatea a decis şi premierea internă a grupelor de studenţi care au realizat în total nouă modele de maşini, cu diplome, tricouri şi vouchere, într-o festivitate care urmează să aibă loc la începutul lunii martie. (Text: Agerpres, Foto: tuiasi.ro)