Student la 104 ani

Chester Gryzbowski

Un fost luptător în al Doilea Război Mondial, Chester Gryzbowski, are o pasiune pentru inginerie încă din tinereţe. Ajuns acum la 104 ani, el şi-a împlinit în sfârşit visul şi a fost admis în „primul an de onoare” la universitatea unde a dorit mereu să înveţe, relatează metronews.fr.

Născut în 1912 în Illinois, de meserie măcelar, el nu a încetat niciodată să spere că va studia matematica şi ingineria. La iniţiativa unui membru al Congresului Statelor Unite şi a preşedintelui Georgia Institute of Technology, universitate specializată în inginerie, Chester a primit un statut special de student în „primul an de onoare”. Sâmbătă, 28 mai, el a pozat mândru alături de ceilalţi noi studenţi, cu şapca tradiţională şi regulamentul campusului, potrivit Inside Edition.

Fostul luptător a primit şi o scrisoare de la preşedintele universităţii, datată 9 mai.

„Nu vă pot mulţumi îndeajuns pentru sacrificiile pe care le-aţi făcut în serviciul ţării şi al lumii noastre”, a scris el. Chester, care locuieşte într-un centru pentru veterani, nu va putea asista la cursuri, însă s-a declarat „onorat” de această înscriere simbolică, „Georgia Tech” fiind universitatea la care a visat mereu.

După ce a terminat liceul, nu a putut fi trimis la facultate de părinţi, care nu aveau destule mijloace financiare. Chester a fost trimis în 1942 pe frontul din sudul Pacificului, în războiul aliaţilor cu Japonia. La întoarcerea în ţară, a fost nevoit să se angajeze în sectorul alimentar pentru a-şi întreţine soţia şi fetiţa de trei ani, precizează site-ul Today.

Pasiunea pentru inginerie nu i-a trecut însă. Și astăzi păstrează cu mare grijă o carte de trigonometrie în camera sa.

„Ingineria m-a interesat mereu fiindcă îmi place matematica şi la fel de mult îmi place să construiesc. Ar fi fost un mijloc extraordinar să ajut oamenii”, a declarat „studentul” care va împlini 105 ani la sfârşitul acestei luni. (Text: Agerpres, Foto: gatech.edu)