Sting şi-a primit porecla de când era cu formaţia Phoenix Jazzmen

Sting

Gordon Matthew Thomas Sumner, cunoscut sub numele de scenă Sting, s-a născut la 2 octombrie 1951, în Wallsend, lângă Newcastle-upon-Tyne, în nordul Angliei, fiu al lui Audrey Cowell şi al soţului ei, Ernest Sumner. A fost crescut în spiritul credinţei catolice.

A terminat liceul St. Cuthbert’s Grammar School din Newcastle upon Tyne şi apoi Universitatea Warwick, în Coventry, din care pleacă după un semestru. În acest timp, frecventa cluburi precum Club-A-Go-Go, unde îi urmărea pe Jack Bruce şi Jimi Hendrix. Urmează Colegiul Pedagogic al Universităţii Northumbria, din 1971 până în 1974. Ulterior, a predat la şcoala primară „St. Paul’s First School” din Cramlington, timp de doi ani.

De la o vârstă fragedă, Sumner voia să fie muzician. Cânta jazz seara, în weekend-uri şi în vacanţele de la colegiu şi, apoi, de la şcoală. Interpreta alături de formaţii locale de jazz, precum Phoenix Jazzmen, The Newcastle Big Band şi Last Exit.

Sting afirmă că şi-a primit porecla de când era cu formaţia Phoenix Jazzmen. Într-un concert purtase un pulover cu dungi negre şi galbene, iar leader-ul formaţiei, Gordon Solomon, observase că arăta precum o albină. Şi a primit numele de scenă „Sting” („înţepătură”). Foloseşte porecla pretutindeni, cu excepţia documentelor oficiale.

În ianuarie 1977, Sting s-a mutat de la Newcastle la Londra şi imediat după aceea s-a alăturat lui Stewart Copeland şi Henry Padovani (mai târziu fiind înlocuit de Andy Summers), înfiinţând formaţia The Police. Între anii 1978 şi 1983, cinci albume au ajuns în top şi au câştigat şase premii Grammy.

Deşi muzica lor era iniţial inspirată din stilul punk, The Police a schimbat imediat genul în rock cu accente reggae şi în pop minimalist. Ultimul lor album, „Synchronicity”, care include cel mai cunoscut cântec al lor, „Every Breath You Take”, a fost lansat în 1983.

concert-Sting

Deşi nu s-a destrămat oficial după ultimul album, formaţia a decis să lucreze la proiecte solo. Pe măsură ce anii treceau, membrii formaţiei, în special Sting, au negat posibilitatea unei reformări. Dar în 2007, formaţia s-a reunit, anunţând totodată un turneu mondial.

Primul album solo semnat Sting, „The Dream of the Blue Turtles„, a fost lansat în 1985 şi a fost realizat alături de Kenny Kirkland, Darryl Jones, Hakim Omar sau Branford Marsalis. Materialul include şi hitul „If You Love Somebody Set Them Free”, alături de piese ca „Another Day”, „Fortress Around Your Heart” sau „Russians”.

Tot în 1985 colaborează cu Dire Straits la „Money for Nothing”, pentru care a refolosit secvenţe dintr-o piesă Police. Este o perioadă în care colaborează şi cu alţi artişti, apărând pe albumele lui Miles Davis sau Phil Colins.

” … Nothing like the sun” a fost lansat în 1987 şi include piese ca „We’ll Be Together”, „Fragile”, „Englishman in New York” şi „Be Still My Beating Heart”, albumul al cărui titlu are ca sursă de inspiraţie sonetul 130 al lui William Shakespeare.

La scurt timp, în februarie 1988, a lansat „Nada como el sol”, o selecţie de cinci melodii de pe albumul lansat cu un an înainte, cântate de Sting în spaniolă şi portugheză.

Albumul „The Soul Cages”, lansat în 1991, a fost dedicat tatălui său care murise în acea perioadă. Hitul materialului este piesa „All This Time”, pentru care Sting a primit un nou premiu Grammy, iar albumul a câştigat discul de platină.

În 1993, a lansat albumul „The Summoner’s Tale”, care i-a adus nominalizări la premiile Mercury şi Grammy pentru Albumul anului în 1994. Tot în 1993, va lansa, alături de Brian Adams şi Rod Stewart, super hitul „All for love”.

Albumul din 1996, „Mercury Falling”, a fost bine susţinut încă de la început de single-ul „Let Your Soul Be Your Pilot”. În acelaşi an, Sting a mai făcut muzica pentru un film Disney, a scos un CD ROM intitulat „All this Time” şi a colaborat cu Tina Turner la single-ul „On Silent Wings”.

Următorul album al lui Sting, „Brand New Day”, lansat în 1999, include două mari hituri, „Brand New Day” şi „Desert Rose”, care i-au asigurat mai multe discuri de platină, dar şi două Grammy.

În 2002, Sting a câştigat Globul de Aur pentru piesa „Until”, coloana sonoră a filmului „Kate and Leopold”. În iunie acelaşi an a fost inclus în Songwriters Hall of Fame, un fel de muzeu virtual al celor mai buni compozitori. Tot în 2003 s-a anunţat că fosta sa formaţie, The Police, va fi inclusă şi ea în Hall of Fame of Rock and Roll în martie 2003. În vară, Sting a fost numit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic.

concert-Sting2

Şi-a publicat memoriile, într-un roman autobiografic, intitulat „Broken Music„. A colaborat cu mulţi muzicieni şi vedete, precum Stevie Wonder, Nicole Scherzinger etc. În anul 2007, formaţia The Police s-a reunit şi în luna mai a început un turneu prin Europa şi prin America de Nord, având un succes deosebit.

Sting a cochetat din când în când şi cu cinematograful. Debutul său s-a produs în 1979, cu „Quadrophenia”. În afară de personajul său demonial din „Brimstone and Treacle” (1982), unul dintre rolurile sale cele mai importante a fost cel al lui Feyd-Rautha, în ecranizarea cinematografică a romanului „Dune” din 1984.

Mai recent, a apărut în „Lock, Stock and Two Smoking Barrels”, de Guy Ritchie. De asemenea, a avut şi apariţii în televiziune (incluzând apariţia ca invitat în „The Simpson” şi „Ally McBeal”) şi în teatru. Majoritatea apariţiilor sale, atât în cinema cât şi în televiziune, au fost legate de muzica sa.

Chiar dacă Sting posedă numeroase proprietăţi în Marea Britanie şi SUA, locuieşte în Toscana (Italia). De la începutul anului 2005, Sting şi-a manifestat interesul pentru hinduism şi a declarat că vrea să petreacă mai mult timp în India, de a cărei cultură se simte fascinat.

Artistul a susţinut câteva concerte în România – în 2008, 2011, cel mai recent fiind cel din 2013, când a cântat la Romexpo, în cadrul turneului „Back to Bass”. Invitaţii speciali ai concertului au fost Mike and The Mechanics şi James Walsh. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/sting, Video: youtube.com)