Stiluri de yoga şi inovaţii în domeniu

yoga-01

Diverse stiluri de yoga, tradiţionale sau rezultând din combinaţii şi fuziuni făcute în ultimele decenii, au devenit populare în lume cu contribuţia unor „guru” moderni, scrie agenţia DPA de Ziua Internaţională a Yoga. 

Dintre aceste stiluri, agenţia germană de ştiri aminteşte:

Iyengar yoga

Acest stil promovat de celebrul guru BKS Iyengar combină controlul respiraţiei cu cel al posturii. Unele „asanas” sau posturi sunt efectuate cu elemente de recuzită cum sunt cablurile şi scaunele.

Sivananda şi şcoala Bihar

Acest stil popular are şcoli în întreaga Indie şi în alte 21 de ţări. Sivananda combină „pranayama” sau exerciţiile de respiraţie cu „asanas” pentru flexibilitate şi rezistenţă.

Ashtanga yoga

Acest stil sincronizează respiraţia cu opt poziţii şi îşi propune să detoxifice organele şi să întăreacă musculatura.

Integral Yoga

Promovată iniţial de gânditorul Aurobindo, „Integral yoga” pune accent mai mult pe meditaţia pentru pacea interioară decât pe „asanas”.

Agenţia DPA mai menţionează că în utimele decenii au avut loc în acest domeniu mai multe variaţii inovatoare sau forme de fuziune:

Aqua yoga

Posturile yoga sunt practicate sub apă şi se consideră că acestea sunt mai potrivite pentru femeile gravide şi persoanele cu handicap.

Hot yoga

„Asanas” sunt realizate în condiţii de căldură şi umiditate pentru a creşte flexibilitatea corpului.

Acro yoga

Aceasta este o fuziune între yoga şi acrobaţie, dans şi muzică.

Aerial yoga

De asemenea, cunoscută sub numele de „yoga anti-gravitaţie” aceasta este o combinaţie de yoga, gimnastica şi acrobaţiile care sunt efectuate în timp ce practicantul de yoga se află la trei picioare deasupra solului, într-un aparat asemănător unui hamac.

Koga

Este o combinaţie de kick-boxing şi yoga. (Text: Agerpres, Foto: michaelducharme.com)