Ştefan Popa – Popa’s, cel mai rapid caricaturist din lume

Stefan-Popa-popa's

Ştefan Popa – Popa’s, cunoscut drept Regele caricaturii, este cel mai rapid caricaturist din lume, recordul său fiind omologat de Cartea Recordurilor, în 1995, când a realizat, în Franţa, 131 de caricaturi pe oră. S-a născut la 11 iunie 1955, la Caransebeş, judeţul Caraş-Severin.

A început să deseneze încă de la vârsta de 5 ani, pe feţe de masă şi pe draperii, iar la 7 ani îi apare prima caricatură într-o publicaţie locală. Tot de atunci a renunţat la materialele pe care le găsea la îndemână prin casă şi a început să deseneze pe hârtie. La vârsta de 14 ani a publicat în singura revistă umoristică editată sub regimul lui Ceauşescu, „Urzica”, şi, în aceeaşi perioadă, începe să participe la expoziţii naţionale şi internaţionale.

A început Liceul de Arte Plastice, dar, având o minte matematică strălucită, s-a transferat la Şcoala Specială de Matematică, obţinând în liceu locul I la Balcaniada de matematică. Totodată, devine şi un sportiv complet, practicând atletismul şi handbalul de performanţă. A urmat apoi Institutul Politehnic din Timişoara, iar în anul I de facultate, în urma obţinerii a şase premii I la Festivalul Cântarea României, a fost trimis în Franţa, cu o bursă a statului român.

Aici a participat la Festivalul de Artă şi Folclor de la Confolens şi a descoperit adevărata lume a caricaturilor. Talentul său a fost remarcat de Henri Coursaget, preşedintele de atunci al respectivului festival. În 1980, a absolvit Institutul Politehnic din Timişoara şi, din acelaşi an, a devenit caricaturistul oficial al Festivalului de la Confolens şi apoi al altor festivaluri internaţionale. A absolvit şi Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franţa.

În 1990, a câştigat o bursă UNESCO şi a publicat primul album de caricaturi, notează site-ul popa-popas.ro. În aceeaşi perioadă, i-a cunoscut şi a lucrat alături de artişti consacraţi precum: Salvador Dali, Jerry Robinson, creatorul personajelor Superman şi Batman, Vasquez De Sola, Plantu, Emerson, La Palma, Tim, Morchoisne. Portretul lui Salvador Dali, semnat Popa’s 95, este inclus în catalogul Muzeului Salvador Dali.

Ştefan Popa – Popa’s este cel mai rapid caricaturist din lume. A stabilit acest record încă din 1990, când, la Festivalul Internaţional de Caricaturi de la Saint-Esteve (Franţa), a realizat 1.527 de portrete color în doar 10 zile şi 10 nopţi.

Recordul nu a fost omologat atunci, deoarece nu a existat un juriu recunoscut oficial. În 1995, însă, recordul său a fost omologat de Cartea Recordurilor, când Ştefan Popa – Popa’s a realizat, în Franţa, 131 de caricaturi pe oră, depăşind recordul mondial anterior de viteză, ce aparţinea belgianului Emile Robin, cu 106 caricaturi pe oră. La acelaşi festival din 1995 a reuşit să îşi doboare propriul record, realizând 2.772 de caricaturi color în 10 zile şi 10 nopţi.

Sute de şefi de state şi guverne şi sute de mari personalităţi ale lumii se mândresc cu caricaturi semnate Popa Popa’s. Dintre aceştia îi menţionăm pe Bill Clinton, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George W. Bush, Vladimir Putin, Boris Elţin, Jose Manuel Barosso, Dominique de Villepin, Francois Mitterrand, Jean Pierre Raffarin, Madeline Allbright, Tony Blair, Petru Lucinschi, Vaclav Havel, Silvio Berlusconi, Aleksader Kwasniewski, Helmuth Kohl, Nelson Mandela, Valery Giscard d’Estaing, Tom Jones, Susanne Kastner, Stipe Mesic, Mihail Gorbaciov, Lionel Jospin etc.

caricaturi-Popa's

A publicat caricaturi în principalele ziare şi reviste din toată lumea. În calitate de preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Caricaturiştilor, organizează saloanele şi expoziţiile deschise în România. A fost invitat la numeroase evenimente culturale din ţară şi din străinătate, dar şi la olimpiade sportive, cum ar fi Olimpiada de la Atlanta (1998) şi Olimpiada de Şah de la Torino (2006), unde a participat în calitate de caricaturist oficial.

Ştefan Popa Popa’s are expoziţii în unele dintre cele mai importante locuri din lume, cum ar fi Bundestagul german, Comunitatea Europeană, sediul NATO etc. Dintre expoziţiile mai recente ale artistului amintim „Anthropo-satire / Arts visuels”, al cărei vernisaj a avut loc la 20 martie 2014, la Ambasada României în Franţa – Palais de Béhague, precum şi o expoziţie de artă vizuală, al cărei vernisaj a avut loc la 24 aprilie 2015, la Bruxelles, la Casa de Cultură Belgo-Română Arthis.

Realizările sale de excepţie în domeniul graficii l-au impus drept una dintre cele mai prestigioase personalităţi ale artei plastice contemporane.

Pentru marele său talent, precizia şi viteza cu care captează esenţa unei figuri, a obţinut peste 100 de distincţii internaţionale, printre care: Marele premiu la Tokyo (1980), Premiul Academiei de Arte Frumoase de la Moscova (1987), Premiul La Marianne de la Saint Esteve (Franţa, 1990), Medalia Muzeului de Caricaturi din Varşovia (1987), Premiul pentru cea mai bună caricatură (China, 2002), Premiul „Golden Smile” de la Belgrad (2006), Premiul „Mediteraneo Arte” de la Assisi (Italia, 2011), premiul „Romana Civitas” (Vatican, 2012), iar mai recent – Premiul Ciurlionis, acordat în mai 2015, la Vilnius, în Lituania.

Ştefan Popa Popa’s a fost decorat cu titlul de Cavaler de Onoare pentru merite culturale şi este cetăţean de onoare în 26 de oraşe din România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi fondatorul Muzeului Caricaturii de la Castelul din Macea (Arad). Ştefan Popa Popa’s mărturiseşte, fără falsă modestie, într-un interviu: „Ceea ce fac eu ca portret nu cred că sunt simple caricaturi, ele reprezintă chintesenţa sufletului uman pe hârtie. Francois Mitterrand, văzându-şi caricatura pe care i-am făcut-o şi i-am dăruit-o, a exclamat: Sunt eu, ba chiar mai mult!”. (Text si foto: Agerpres, Video: youtube.com)