Ştefan Lăzărescu-Peşte, „micul Urmuz al lumii nimicurilor”

Stefan-Lazarescu-Peste-02

Opera artistului plastic Ştefan Lăzărescu-Peşte este o lume creată din deşeurile vieţii cotidiene, el realizând din sârmă, hârtie, ambalaje şi alte lucruri recuperate din tomberoane replici de automobile de epocă, motociclete, biciclete şi alte vehicule sau obiecte.

Artistul plastic, supranumit în Buzău „micul Urmuz al lumii nimicurilor”, conduce un mic atelier la Centrul Cultural ‘Alexandru Marghiloman”din Buzău unde îşi învaţă cursanţii, copii, dar nu numai, să folosească sârma sau curelele de transmisie uzate pentru a realiza automobile de epocă.

Singurele instrumente necesare sunt un patent şi un cleşte, iar cu câţiva metri de sârmă de diverse grosimi şi câteva curele de transmisie uzate se pot realiza adevărate lucrări de artă pe care cursanţii le pot lua acasă.

‘În timp ce mă aflam la o bursă de studii în Statele Unite ale Americii am fost fascinat de lucările unor artişti de culoare care realizau obiecte simple din sârmă. Cu ajutorul desenului în perspectivă, am dezvoltat acest proiect şi am realizat în tridimensional obiecte mult mai complexe’, a declarat Ştefan Lăzărescu-Peşte.

Stefan-Lazarescu-Peste-01

Cursanţii iau de fiecare dată câteva lecţii de desen în perspectivă.

„Inainte de a învăţa cum să modeleze sârma, toţi cursanţii iau lecţii de desen în perspectivă, un prim pas hotărâtor, apoi se trece la lucrări mai complexe, cum sunt bicicletele şi, în final, motociclete sau automobile de epocă”, a mai declarat Ştefan Lăzărescu-Peşte.

Artistul plastic are deschisă la Centrul Cultural ‘Alexandru Marghiloman”şi o expoziţie permanentă.

„În toate lucrările mele, ideea plastică este folosirea deşeurilor pe care toţi oamenii le aruncă şi le consideră nimicuri. Eu le adun şi reconstruiesc o lume a mea, sugerând această renaştere din nimic a unor poveşti personale, materialele folosite fiind diverse, sârmă, plastice, textile. Toate aceste lucrări renasc din deşeuri, din lucruri perisabile, aruncate de regulă la tomberon, care capătă astfel o existenţă nouă şi durabilă”, a mai declarat artistul plastic.

Ştefan Lăzărescu a absolvit, în 2001, Facultatea de Arte Timişoara, la clasa prof. Bela Szakats, după ce înainte a urmat cursuri private de desen şi modelaj cu Simona Tănăsescu. Tot în anul 2001, a beneficiat de bursa guvernamentală ‘Prince Monyo Herescu’, pentru a studia în America, Florida, iar în 2008 a câştigat Premiul pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional ‘Ion Andreescu’. (Text si foto: Agerpres)