Statu la vase în Lunea Paştelui”

Statu la vase

Tinerii dintr-o comună din Munţii Sebeşului care s-au căsătorit în perioada de la Paştele precedent până la începutul Postului Mare au fost, luni, cinstiţi cu daruri de către rude şi prieteni în cadrul obiceiului ‘Statu la vase’, o tradiţie seculară, întreruptă după 1989 şi reluată în 2008.

‘Statu la vase în Lunea Paştelui’ de la Şugag este un străvechi obicei, unic în ţară, care reuneşte atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât şi sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.

Anul acesta au fost sărbătorite în curtea bisericii din centrul comunei cinci cupluri care şi-au legat destinele în ultimul an, număr mai mic decât în 2015, când au fost şapte perechi, şi mult mai puţine decât în 2014, când au fost 14 familii nou-întemeiate.

Tinerii s-au îmbrăcat în costumul popular specific zonei, având în plus la brâu o panglică albastră, care simbolizează infinitul şi, în consecinţă, trăinicia cuplului proaspăt căsătorit.

Fiecare pereche a avut în faţa sa o masă împodobită cu patru rânduri de feţe de masă ţesute la război şi, neapărat, o vază cu flori, care simbolizează trecerea prin cele mai importante momente ale ciclului vieţii, de la naştere şi până la moarte. Pe colţurile mesei a fost aşezat câte un colac sau un cozonac rotund, ritualic, iar în mijloc a fost pus un cozonac mai mare, împletit, pe care mirii l-au dat apoi naşului.

După ce preoţii din comună i-au binecuvântat pe tinerii căsătoriţi, a început alaiul celor care le-au oferit diverse daruri, în special vase, întotdeauna în număr de două. Tinerii au primit şi câte un ciubăr, care are funcţia ritualică de a-i uni pe cei doi, la finalul obiceiului acesta fiind folosit pentru transportul cadourilor primite de la membrii comunităţii şi purtat de proaspăta familie până acasă, pe jos.

Organizatorii au pregătit pentru participanţi şi un spectacol folcloric, susţinut de diverşi solişti din zonă, Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba şi Formaţia de fluieraşi din Şugag.

La ‘Statu la vase în Lunea Paştelui’ au asistat câteva sute de persoane, printre care şi mulţi turişti străini.

Întrerupt după 1989, obiceiul a fost reluat în 2008 cu ajutorul specialiştilor de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba.

Atestată documentar în 1575, Şugag este o localitate înfiinţată de păstorii mărgineni. Aşezată între Munţii Şureanu şi Cindrelului, comuna Şugag numără şapte sate, întinse pe o suprafaţă de 240 de kilometri pătraţi, şi în jur de 3.000 de locuitori. (Text: Agerpres, Foto: alba24.ro, Video: youtube.com)