Stânca Velă

Stanca-vela1

Stânca Velă, cunoscută, de asemenea, sub numele Stânca Parus, este un monolit de gresie naturală situat pe malul Mării Negre, în ţinutul Krasnodar din Rusia, la aproximativ 17 km de oraşul-staţiune Gelendzhik.

Stanca-vela2

Roca este absolut plată şi îngustă, ca vela unei nave, şi, prin urmare, de aici îşi trage numele. Are aproximativ 30 de metri înălţime şi 20 de metri lăţime şi doar un metru grosime. Imaginea sa este evidenţiată de faptul că stânca este perpendiculară pe linia de coastă. De departe, pare o barcă cu o pânză masivă aflată în apropierea ţărmului.

Stanca-vela3

Aproape de baza monolitului se află o gaură aparte, de origine necunoscută. Unii cred că stânca a fost folosită ca punct de apărare în timpul războiului caucazian şi că gaura a fost creată pentru ca, prin ea, să se tragă în inamic.

Stanca-vela4

Stanca-vela5

Însă această explicaţie este îndoielnică, întrucât, deşi Stânca Velă este subţire, ea nu este încă uşor de străpuns. Această observaţie este susţinută de un incident descris de un scriitor rus, eseistul şi jurnalistul S. Vasyukov, care a văzut un vas de război rus care a tras 4 proiectile în monolit. „Deşi urmele proiectilelor de tun au fost vizibile, stânca nu a fost distrusă nicăieri”, a scris el.

Stanca-vela6

Rămâne mirarea că un vas de război a tras cu tunul într-o astfel de minune spectaculoasă a naturii. Din fericire, Stânca Velă a fost declarată monument al naturii în anul 1971 şi este acum protejată, cel puţin, de rău omului, dar marea continuă să o erodeze în continuare.

Stanca-vela7

Fotografii aeriene ale Stâncii Velă arată roca scufundată extinzându-se până la 90 de metri distanţă de monolit, ceea ce indică faptul că „vela” era mult mai mare în vremurile de demult.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto:ridersontheglobe.com, kostenkoanna.35photo.ru, eco-turizm.net, panoramio.com, en.wikipedia.org)