„Stairway to Heaven” nu este un plagiat

Led Zeppelin

Trupa britanică Led Zeppelin îşi păstrează statutul de legendă a rockului: un tribunal din Los Angeles a decis joi, 23 iunie, că „Stairway to Heaven”, probabil cea mai populară piesă a lor, nu a copiat fragmentul trupei californiene Spirit, relatează EFE.

Celebra baladă a grupului Led Zeppelin a făcut obiect unei plângeri depusă în urmă cu doi ani de Michael Skidmore, administratorul succesiunii chitaristului trupei Spirit, Randy California.

Completul de judecată format din patru bărbaţi şi patru femei, care începuseră miercuri deliberările, a apreciat că solistul trupei Robert Plant şi chitaristul Jimmy Page au avut acces la bucata instrumentală din piesa ‘Taurus’ cântată de Spirit, trupei psihedelic din anii 60, care nu a devenit niciodată celebră.

Michael Skidmore şi avocaţii săi nu au fost totuşi în măsură să demonstreze că elemente din această bucată sunt „intrinsec similare” introducerii de peste două minute din cântecul ‘Stairway to Heaven’. Juraţii luat decizia, în unanimitate, după şapte zile de proces.

Plant şi Page, care au asistat în fiecare zi la proces îmbrăcaţi în ţinute sobre, au emis un comunicat în care mulţumesc juraţilor pentru „a fi întors pagina chestiunii legate de originalitatea ‘ Stairway to Heaven'”. Într-unul din momentele procesului, Robert Plant, 67 de ani, a povestit cum s-a născut piesa ‘Stairway to Heaven’, înregistrată la sfârşitul anului 1970 şi începutul lui 1971, la trei ani după apariţia melodiei ‘Taurus’.

În plângerea depusă de Michael Skidmor se arăta că Led Zeppelin au furat compoziţiile şi altor muzicieni, citând 16 cântece care au făcut obiectul unor litigii, printre care ‘Whole Lotta Love’ şi ‘Babe I’m Gonna Leave You’.

Acuzarea a cerut despăgubiri în valoare de între 3,4 şi 13,5 milioane de dolari, o sumă colosală în materie de procese pentru drepturi de autor muzicale. Potrivit avocatului specializat în industria spectacolului, James Sammataro, acuzarea a fost prea lacomă simţind că poate face din ‘Stairway’ „o vacă de muls”‘.

Potrivit lui James Sammataro, acest proces reprezintă pentru Led Zeppelin mai mult decât o victorie financiară o dovadă a integrităţii grupului şi o confirmare „a statutului său de legendă a rock’n’roll-ului”. (Text: Agerpres, Foto: spin.com)