Sporturi olimpice: TRIATLON

Triatlon

Triatlonul este un sport compus din trei discipline: nataţie, ciclism şi alergare. Aceste probe au loc fără întrerupere, fiind tot timpul cronometrate.

Sportul a fost inventat ca o alternativă de antrenament pe pistă la începutul anilor ’70, la un club din SUA, San Diego Track Club California, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro. În 1989, a fost fondată Uniunea Internaţională de Triatlon (ITU), în Franţa, şi tot atunci s-au stabilit distanţele oficiale pentru cele trei probe pe care le presupune triatlonul: 1.500 metri înot, 40 km ciclism şi 10 km alergare. În prezent, există peste 120 de federaţii naţionale afiliate ITU.

Debutul în programul olimpic a fost la JO de la Sydney, în 2000. Atunci, peste jumătate de milion de spectatori au ieşit pe străzile din oraşul australian pentru a vedea prima probă de Triatlon Olimpic din istorie.

Primele forme de triatlon datează, însă, de prin anul 1920, atunci când în Franţa au apărut câteva competiţii care combinau cele trei discipline: înot, alergare şi bicicleta. La vremea aceea, competiţiile se numeau „Le trois sports”. Aceste concursuri au evoluat până la forma modernă a triatlonului care a apărut în 1974, în San Diego. În următorul deceniu, popularitatea triatlonului a continuat să crească şi a câştigat foarte rapid recunoaşterea la nivel mondial.

În România, triatlonul este un sport relativ tânăr, dar a devenit foarte popular în ultimii ani. Numărul de practicanţi şi de cluburi cu secţii de triatlon a crescut spectaculos, iar dacă în 2008 existau doar două competiţii de triatlon în ţara noastră şi câteva zeci de participanţi, în ultimii ani au fost organizate peste zece astfel de evenimente, cu sute de participanţi.

Pentru o abordare corectă a tuturor disciplinelor triatlonului (înot, bicicletă, alergare) este necesar un echipament specific fiecărei probe. Astfel, în funcţie de temperatura la care se desfăşoară concursul, echipamentul poate fi compus din: costum neopren (înot), costum Trisuit — specific disciplinei triatlon (bicicletă) şi costum Trisuit sau pantaloni alergare şi tricou (alergare).

Probele sportive de triatlon la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 18-20 august 2016, la Fortul Copacabana, Brazilia. Un număr de 55 de atleţi vor concura în fiecare din probele masculine şi feminine. Nu există calificări, ci doar o singură cursă.

În clasamentul general pe medalii olimpice la triatlon conduce Elveţia (două aur, două bronz), fiind urmată de Australia (un aur, două argint, două bronz) şi Noua Zeelandă (câte o medalie din fiecare metal preţios). Urmează, în ordine, Canada, Germania, Marea Britanie, Austria, Portugalia, Spania, Suedia, Cehia şi SUA.

Sportivii cei mai medaliaţi sunt, la masculin, canadianul Simon Whitfield (un aur, un argint), britanicul Alistair Brownlee (un aur) şi neo-zeelandezul Bevan Docherty (un argint, un bronz). La femei conduc elveţianca Nicola Spirig, australianca Emma Snowsill şi austriaca Kate Allen (câte un aur de fiecare).

Federaţia Română de Triatlon a fost înfiinţată oficial în 2012, după ce triatlonul a ieşit de sub tutela Federaţiei Române de Ciclism. Până în prezent, ţara noastră nu a fost reprezentată în întrecerile olimpice de triatlon.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au obţinut aurul în proba masculină Alistair Brownlee (Marea Britanie), iar în proba feminină Nicola Spirig (Elveţia). Medaliile de argint au fost luate de sportivii din Spania şi Suedia, iar cele de bronz de cei din Marea Britanie şi Australia. (Text: Agerpres, Foto: triathlon.org.au)