Sporturi olimpice: TIR CU ARCUL

tir_cu_arcul

Tirul este un sport care testează competenţa concurenţilor în trasul la ţintă şi în care viteza şi acurateţea joacă un rol foarte important. Poate fi practicat atât cu arme de foc (pistol, puşcă), cât şi cu arcul.

Tir cu arcul

Este o altă disciplină componentă a tirului, alături de tir sportiv.

Tirul cu arcul este unul dintre cele mai vechi sporturi practicate, dar care a dispărut aproape odată cu dezvoltarea civilizaţiei. Există documente care atestă că a fost sportul favorit al faraonilor egipteni în cea de-a 18-a dinastie (1567-1320 î.Hr.), dar şi al nobilimii chineze. Mult mai târziu, englezii au scris despre întrecerile la acest sport. A apărut pentru prima dată în programul olimpic în 1900 şi a fost menţinut la alte trei ediţii ale JO, în 1904, 1908 şi 1920. După o absenţă de 52 de ani, tirul cu arcul a fost reintrodus în competiţia olimpică în 1972, la Munchen, şi a rămas până în prezent.

Tirul cu arcul este un sport practicat în prezent în peste 140 de ţări.

Obiectivul întrecerii este simplu: să tragi săgeţile cât mai aproape de centrul ţintei. Ținta olimpică are 122 de centimetri în diametru şi este împărţită în zece cercuri concentrice, centrul auriu, care valorează 10 puncte, măsurând 12,2 centrimetri. Arcaşii trag de la o distanţă de 70 de metri. Concursul începe cu o rundă preliminară în urma căreia se stabilesc capii de serie şi ţările calificate pentru competiţia pe echipe. Apoi se joacă în sistem knock-out cu un nou sistem de punctaj: cel mai bun din cinci seturi, fiecare set fiind constituit din trei săgeţi pentru fiecare sportiv.

În concursul pe echipe, primele patru echipe din runda preliminară se califică automat pentru sferturile de finală, iar locurile 5-12 îşi dispută celelalte patru locuri din faza eliminatorie. Echipele sunt formate din câte trei sportivi şi concurează între ele pe sistemul cel mai bun scor din 24 de săgeţi.

Probele sportive de tir cu arcul la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 6-12 august 2016 pe Sambadromul Marques de Sapucai din Rio de Janeiro, Brazilia. Sunt patru probe: individual (masculin/feminin), echipe (masculin/feminin).

În clasamentul general pe medalii, la tir cu arcul, pe primele locuri se află Coreea de Sud (19 aur, 9 argint, 6 bronz — 34 total), SUA (14, 10, 8 — 32) şi Belgia (11, 6, 3 — 20). Urmează Franţa, Marea Britanie, Italia, R.P. Chineză, fosta URSS, Finlanda şi Ucraina.

Sportivii cei mai medaliaţi sunt, la masculin, belgienii Hubert Van Innis (6, 3, 0 — 9) şi Louis van de Perck (2, 2, 0 — 4) şi francezul Julien Brule (1, 3, 1 — 5). La femei, primele trei locuri sunt ocupate de sportivele sud-coreence Soo-Nyung Kim (4, 1, 1 — 6), Sung-Hyun Park (3, 1, 0 — 4) şi Mi-Jin Yun (3, 0, 0 — 3).

România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice la disciplina tir cu arcul doar o singură dată, în 2008, la Beijing, unde Alexandru Bodnar, cel mai tânăr participant la cei 18 ani ai săi, a ocupat locul 31, din 64 de concurenţi.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au obţinut aurul olimpic, la masculin, Oh Jin-hyek (Coreea de Sud) şi echipa Italiei (Michele Frangilli, Marco Galiazzo, Mauro Nespoli), iar la feminin Ki Bo-Bae (Coreea de Sud) şi echipa Coreei de Sud (Choi Hyeon-ju, Ki Bo-bae, Lee Sung-jin). (Text: Agerpres, Foto: fiisportiv.ro)