Sporturi olimpice: TENIS DE CÂMP

Roger Federer

Tenisul de câmp a fost introdus în competiţia olimpică în 1896, chiar de la prima ediţie a JO, dar a fost retras din programul olimpic în anul 1924, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro.

Abia în anul 1988, la JO de la Seul, tenisul a revenit în circuitul olimpic, unde sunt acceptaţi şi jucătorii profesionişti.

O formă de tenis s-a jucat încă din secolul al XI-lea, în Franţa, dar actualul joc de tenis s-a dezvoltat în secolul al XIX-lea în Anglia. Ca sport modern, tenisul are două origini. Între anii 1859 şi 1865, Harry Gem şi prietenul său Augurio Perera au dezvoltat un joc care combina elemente de „rackets” şi ale jocului spaniol „pelota”. În 1874, împreună cu doi doctori de la Warneford Hospital, au fondat primul club de tenis din lume pentru a juca „pelota” pe gazonul din spatele hotelului Manor House. Publicaţia The Courier din 23 iulie 1884 a evidenţiat unul dintre primele turnee de tenis, care s-a desfăşurat pe terenurile de la Shrubland Hall.

În decembrie 1873, Walter Clopton Wingfield a inventat un joc similar, pentru amuzamentul invitaţilor săi la o petrecere în grădina de pe proprietatea sa de la Nantclwyd, în Llanelidan, Țara Galilor. Jocul său avea la bază vechiul sport de tenis în sală, „Jeu de paume”. Conform istoricilor moderni ai tenisului, şi terminologia tenisului modern deriva din acea perioadă, deoarece Wingfield a împrumutat şi numele şi o mare parte a vocabularului francez al tenisului regal şi le-a aplicat noului joc.

Primele campionate de la Wimbledon, Londra, au avut loc în anul 1877. În 21 mai 1881, s-a format Asociaţia naţională a tenisului de câmp a Statelor Unite ale Americii (în prezent poarta denumirea de „United States Tennis Association”) pentru a standardiza regulile şi a organiza competiţii.

Campionatul naţional american de tenis masculin la simplu sau U.S. Open a fost organizat pentru prima dată în 1881 la Newport, Rhode Island. Campionatul naţional american de tenis feminin la simplu s-a organizat pentru prima dată în 1887. Tenisul a fost un sport popular şi în Franţa, unde s-a organizat pentru prima dată turneul French Open în 1891. Astfel, Wimbledon, U.S. Open, Australian Open şi French Open au devenit şi au rămas cele mai prestigioase evenimente în tenis. Împreună, aceste patru competiţii poartă denumirea de Grand Slam (un termen împrumutat din bridge).

Tenisul de câmp este un sport jucat fie între doi jucători (simplu), fie între două echipe a câte doi jucători (dublu). Jucătorii folosesc o rachetă pe bază de racordaj pentru a lovi peste fileu o minge de cauciuc acoperită cu pâslă, mingea trebuind să ajungă în terenul adversarului.

Tenisul este jucat, în prezent, indiferent de bani sau de vârstă, în multe ţări de pe glob. În mod remarcabil, în afara adoptării sistemului „Tiebreaker”, regulile sale au rămas neschimbate din 1890.

Probele sportive de tenis de câmp la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 6-14 august 2016 pe Centrul Olimpic de Tenis din Rio de Janeiro în Brazilia. Se vor disputa cinci probe sportive: simplu şi dublu atât masculin, cât şi feminin, precum şi dublu mixt.

Clasamentul general pe medalii la tenis la Jocurile Olimpice: 1. SUA (20 aur, 5 argint, 11 bronz — 36 total), 2. Marea Britanie (17 aur, 15 argint, 12 bronz — 44 total), 3. Franţa (5 aur, 6 argint, 8 bronz — 19 total). Urmează în clasament: Africa de Sud, Germania, Rusia, Chile, Elveţia, Spania, Australia.

Sportivii cei mai medaliaţi sunt, la masculin, britanicul Reginald Doherty (3 aur, un bronz), compatriotul său Vincent Richards (două aur, un argint) şi britanicul Lawrence Doherty şi sud-africanul Charles Lyndhurst Winslow (câte două de aur şi câte un bronz). La feminin, surorile americance Venus şi Serena Williams au câte patru medalii de aur, fiind urmate de americanca Lawrence Doherty şi franţuzoaica Suzanne Lenglen (câte două de aur şi câte un bronz).

Alţi tenismeni celebri participanţi şi medaliaţi la Jocurile Olimpice: Arthur Gore, Max Décugis, Steffi Graf, Roger Federer, Andy Murray, Victoria Azarenka, Miloslav Mecír, Arantxa Sánchez Vicario, Conchita Martínez, Jana Novotná, Stefan Edberg, Goran Ivanisevic.

România a avut reprezentanţi în întrecerile de tenis la ediţiile Jocurilor Olimpice din 1924, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 şi 2012, nereuşind să obţină vreo medalie olimpică.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au luat medaliile de aur Andy Murray — simplu masculin (Marea Britanie), Bob şi Mike Bryan — dublu masculin (SUA), Serena Williams — simplu feminin (SUA), Serena şi Venus Williams — dublu feminin (SUA) şi Victoria Azarenka şi Max Mirnyi — dublu mixt (Belarus). ( Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Roger Federer)