Sporturi olimpice: PENTATLON MODERN

Penthatlon

Pentatlonul a fost prima dată întâlnit la Jocurile Olimpice din Grecia antică, atunci când se concura la cros, sărituri, aruncarea suliţei şi a discului, precum şi la lupte.

Potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro, varianta modernă a pentatlonului, cu întreceri de pistol cu aer comprimat, scrimă, înot, călărie şi cros, a fost introdusă de baronul de Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, la JO de la Stockholm, în 1912. Competiţia de pentatlon modern din acel an a fost câştigată de către atletul suedez Gösta Lilliehöök.

Pentatlonul modern conţine cinci discipline: tir sportiv, scrimă, 200 m înot, săritură la obstacole şi 3 km de cros. Sportul este guvernat de Uniunea Internaţională de Pentatlon Modern.

Numele de pentatlon provine din limba greacă: penta — cinci şi athlon — concurs. Adăugarea „modern” la nume îl distinge de pentatlonul original de la Jocurilor Olimpice antice. După cum evenimentele de la pentatlonul antic erau modelate după abilităţile soldatului ideal din acele timpuri, Coubertin a creat concursul pentru a simula trăirile unui soldat de cavalerie din secolul al XIX-lea în spatele liniilor inamice: el trebuie să călărească un cal necunoscut, să lupte cu pistolul şi sabia, să înoate şi să alerge.

Între 1912 şi 1980, competiţia olimpică de pentatlon modern avea loc pe durata a mai mult de cinci zile, cu o singură probă pe zi. În prezent, probele au loc în cel mult două zile. Modificarea formatului actual îi ajută pe spectatori să înţeleagă şi să se conecteze cu probele sportive, ceea ce face spectacolul mai atractiv.

În 2010, în timpul Jocurilor Olimpice de tineret din Singapore, sportivii au folosit pistoale cu laser în loc de pistoalele tradiţionale pentru prima dată în timpul unei competiţii oficiale internaţionale. Tragerea cu pistoale cu laser, la proba de tir sportiv, a fost introdusă atât din motive de siguranţă, cât şi pentru a reduce impactul asupra mediului al gloanţelor de plumb. Introducerea oficială a pistoalelor cu laser a avut loc la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.

Competiţiile de pentatlon modern la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 19-20 august 2016 pe Parcul de Pentatlon Modern din Deodoro în Rio de Janeiro.

În clasament general pe medalii la pentatlon modern conduce Ungaria, cu 22 de medalii (9 aur, 8 argint, 5 bronz), urmată de Suedia, cu 21 de medalii (9 aur, 7 argint, 5 bronz) şi fosta Uniune Sovietică, cu 15 medalii (câte cinci din fiecare metal preţios). Urmează, în ordine, Federaţia Rusă, Polonia, Italia, Marea Britanie, Germania, Lituania, Cehia şi Kazahstan, care au obţinut fiecare cel puţin o medalie de aur.

România a fost prezentă în premieră în întrecerile olimpice de pentatlon modern la JO din 1956, unde a înregistrat şi cea mai bună clasare de până acum, locul 6. Reprezentanţii noştri au mai participat la JO din 1972, 1980, 1992, 1996 şi 2000. Cu toate acestea, România nu şi-a trecut în palmares nicio medalie la pentatlon modern.

Sportivii cei mai medaliaţi la pentatlon modern sunt: András Balczó — Ungaria (3 aur, două argint), Pavel Lednev — URSS (două aur, două argint, trei bronz) şi Igor Novikov — URSS (două aur, două argint).

La feminin, medaliatele cu aur olimpic de până în prezent sunt: Laura Asadauskaite (Lituania), Lena Schöneborn (Germania), Zsuzsanna Vörös (Ungaria) şi Stephanie Cook (Marea Britanie), competiţia la individual femei fiind introdusă abia în 2000, la Sidney.

La Olimpiada de la Londra, din 2012, medaliaţii disciplinei de pentatlon modern au fost, la masculin, David Svoboda — Cehia (aur), Cao Zhongrong — R.P. Chineză (argint) şi Adam Marosi — Ungaria (bronz), iar la feminin Laura Asadauskaite — Lituania (aur), Samantha Murray — Marea Britanie (argint) şi Yane Marques — Brazilia (bronz). (Text: Agerpres, Foto: defense.gov)