Sporturi olimpice: NATAŢIE (sărituri în apă)

sarituri-apa

Nataţia reprezintă unul dintre cele mai diversificate sporturi olimpice, cuprinzând trei discipline care au, la rândul lor, mai multe probe: înotul, săriturile în apă şi înotul sincron.

Sărituri în apă

Întrecerile de sărituri în apă s-au dezvoltat din gimnastică, mai întâi în Suedia şi Germania, în secolul al XVIII-lea, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro. Au fost incluse în programul Jocurilor Olimpice prima dată în 1904, la Jocurile Olimpice de la St. Louis, SUA, iar în 1908, la Londra, au fost introduse săriturile de la trambulină şi platformă. Din 1912, de la JO de la Stockholm, au fost acceptat oficial şi competiţiile feminine.

Există opt probe la sărituri în apă: platforma de 10 metri (masculin/feminin), trambulina de 3 metri (masculin/feminin), platforma de 10 metri sincron (masculin/feminin), trambulina de 3 metri sincron (masculin/feminin).

Sportivii trebuie să realizeze sărituri acrobatice în apă, care sunt notate de juriu în funcţie de elementele pe care conţin acestea. Săriturile sunt alese de sportivi şi de antrenorii lor, având un set de elemente obligatorii, rostogoliri şi răsuciri, pe care săritorii trebuie să le execute în cadrul programelor competiţionale. Punctajul se face în felul următor: nota zece este împărţită în trei puncte pentru desprinderea de trambulină sau platformă, trei puncte pentru zbor şi trei puncte pentru intrarea în apă, cu un punct lăsat pentru flexibilitatea juriului; nota obţinută se înmulţeşte cu gradul de dificultate al săriturii, stabilit în funcţie de numărul de elemente încercat de sportiv în săritură. Concurentul sau concurenţii cu cel mai mare punctaj după o serie de sărituri sunt câştigătorii probei.

Probele sportive de sărituri în apă la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 7-19 august 2016 la Centrul Acvatic „Maria Lenk” din Rio de Janeiro. Vor fi câte patru probe sportive şi la categoria masculin, şi la feminin: 3 metri trambulină, 3 metri trambulină sincron, 10 metri platformă, 10 metri platformă sincron.

Clasamentul general pe medalii olimpice, la sărituri în apă, este următorul: 1. SUA (49 aur, 42 argint, 44 bronz — 135 total), 2. R.P. Chineză (33, 17, 9 — 59), 3. Suedia (6, 8, 7 — 21). Urmează Federaţia Rusă, fosta URSS, Italia, Australia, Echipa Unificată a Germaniei, Germania şi fosta RDG.

În topul medaliilor conduce, la bărbaţi, americanul Greg Louganis (4, 1, 0 — 5), urmat de rusul Dmitry Sautin (2, 2, 4 — 8) şi italianul Klaus Dibiasi (3, 2, 0 — 5). La femei, domină sportivele din R.P. Chineză: Jingjing Guo (4, 2, 0 — 6), Minxia Wu (4, 1, 1 — 6), Mingxia Fu (4, 1, 0 — 5).

România a fost reprezentată la întrecerile olimpice de sărituri în apă la JO din 1972, 1980, 1992, 1996, 2000, 2004 şi 2008, dar nu a reuşit să obţină vreo medalie.

La JO de la Londra, la sărituri în apă, întrecerile au fost dominate de R.P Chineză (6 aur, 3 argint, un bronz — 10 total). Au urmat SUA (1, 1, 2 — 4) şi Federaţia Rusă (1, 1, 0 — 2). Au mai obţinut medalii Mexic, Australia, Canada, Marea Britanie şi Malaesia.

Din partea R.P. Chineză au obţinut medaliile de aur, la bărbaţi, perechile Luo Yutong — Qin Kai şi Cao Yuan — Zhang Yanquan, iar la femei Wu Minxia, Chen Ruolin, precum şi perechile He Zi — Wu Minxia şi Chen Ruolin — Wang Hao. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org)