Sporturi olimpice: NATAŢIE (înot sincron)

£¨±±¾©°ÂÔË£©£¨4£©Öйú¶Ó»ñµÃ°ÂÔ˻ỨÑùÓÎÓ¾¼¯Ìå×ÔÓÉ×ÔÑ¡Í­ÅÆ

Nataţia reprezintă unul dintre cele mai diversificate sporturi olimpice, cuprinzând trei discipline care au, la rândul lor, mai multe probe: înotul, săriturile în apă şi înotul sincron.

Înot sincron

Înotul sincron a fost inclus în programul olimpic de Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles. La Jocurile Olimpice şi Campionatul Mondial bărbaţii nu pot participa, dar alte concursuri naţionale şi internaţionale permit şi concurenţi de sex masculin.

Disciplina se mai numeşte înot artistic şi este o formă de înot, balet şi gimnastică. Este cea mai tânără ramură a nataţiei, constând din înotători (solo, duete, trio, sau echipe), care efectuează o serie de mişcări sincronizate elaborate în apă, însoţite de muzică. Mişcările sunt executate într-o perfectă concordanţă cu muzica, astfel încât ambianţa se apropie de cea a spectacolului artistic. Înotul sincron cere abilităţi avansate în apă şi necesită o mare putere, rezistenţă, flexibilitate, graţie, artă şi sincronizare perfectă, precum şi un control perfect al respiraţiei. Înotul sincron este guvernat de FINA — Federaţia Internaţională de Nataţie.

Înotul sincron a apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea, respectiv în anul 1899, în Anglia, fiind numit atunci „înot ornamental”. Primele demonstraţii au avut loc în Germania, în anul 1924. Din anul 1930, au început primele întreceri care s-au desfăşurat după reguli simple, fără acompaniament muzical, sub forma unor formaţiuni de diferite forme geometrice. La unele dintre întrecerile sportive ale anului 1934, la Chicago, în paralel cu execuţia în apă, s-a folosit şi acompaniamentul muzical.

În ultimii ani, rezultate de excepţie au obţinut sportivele din Federaţia Rusă, Japonia, SUA, Olanda, Franţa, Anglia şi Italia, care au prezentat compoziţii originale, executate la un înalt grad de măiestrie sportivă.

În România, înotul sincron este semnalat în anul 1954 până în 1957, când din cauza cheltuielilor mari legate de asigurarea unui bazin, a echipamentului, a muzicii etc., acest sport a fost abandonat.

Probele sportive de înot sincron la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 15-20 august 2016 la Centrul Acvatic „Maria Lenk”. Un total de 104 sportivi vor concura în două probe: înot sincron pe echipe şi în duet.

În clasamentul general pe medalii olimpice la înot sincron conduce Federaţia Rusă (8 aur, 0 argint, 0 bronz — 8 total), urmată de SUA (5, 2, 2 — 9) şi Canada (3, 4, 1 — 8). Pe locurile următoare se află Japonia, Spania, R.P. Chineză şi Franţa.

Cele mai multe medalii olimpice le are rusoaica Anastasia Davydova (5, 0, 0 — 5), urmată de compatrioatele sale Anastasia Ermakova (4, 0, 0 — 4) şi Olga Bruşinika (3, 0, 0 — 3), dar şi de japonezele Miya Tachibana şi Miho Takeda (ambele 0, 4, 1 — 5).

La JO de la Londra 2012, rusoaicele au luat două medalii de aur la înot sincron, iar chinezoaicele şi spaniolele câte o medalie de argint şi una de bronz. Echipa Federaţiei Ruse a fost formată din: Anastasia Davydova, Maria Gromova, Natalia Ischenko, Elvira Khasyanova, Daria Korobova, Aleksandra Patskevich, Svetlana Romashina, Alla Shishkina, Angelika Timanina. (Text: Agerpres, Foto: en.people.cn)