Judo este un sport tradiţional japonez derivat din jujitsu, tehnica de luptă datând din antichitate, de pe vremea samurailor.
Potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro, judo-ul modern s-a dezvoltat din anul 1880 şi a fost prezentat în premieră la JO de la Tokio, din 1968, ca sport demonstrativ. Întrecerile masculine au fost introduse oficial la JO abia în 1972, la Munchen, iar cele feminine în 1992, la JO de la Barcelona.
Probele sportive de judo la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 6-12 august 2016 pe Arena Carioca 2 din Rio de Janeiro, în Brazilia. Concurenţii se vor împărţi în 14 categorii de greutate: şapte pentru bărbaţi şi tot şapte pentru femei. La masculin probele sunt la categoriile de greutate de 60 kg, 66 kg, 73 kg, 81 kg, 90 kg, 100 kg şi peste 100 kg. La feminin probele sunt la categoriile de greutate 48 kg, 52 kg, 57 kg, 63 kg, 70 kg, 78 kg şi peste 78 kg.
În clasamentul general pe medalii olimpice la judo conduce Japonia (34 aur, 18 argint, 18 bronz, 70 în total), urmată de Franţa (12 aur, 8 argint, 24 bronz, 44 în total) şi Coreea de Sud (11 aur, 14 argint, 15 bronz, 40 în total). Pe locurile următoare se clasează R.P. Chineză, Cuba, Uniunea Sovietică, Olanda, Federaţia Rusă, Brazilia şi Italia. România se află pe locul 24 olimpic mondial cu o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz, în total şase medalii.
Sportivii cei mai medaliaţi, la masculin, sunt: Tadahiro Nomura (Japonia, trei aur), David Douillet (Franţa, două aur, una bronz) şi Angelo Parisi (Franţa, un aur, două argint, un bronz). La feminin, situaţia este următoarea: Ryoko Tani (Japonia, două aur, două argint, una bronz), Driulys Gonzalez (Cuba, un aur, un argint, două bronz) şi Sun Hui Kye (R.P.D. Coreeană, câte un aur, argint şi bronz).
Țara noastră a participat la opt ediţii ale JO, în 1980, 1984,1992, 1996, 2000, 2004, 2008 şi 2012. România a obţinut o medalie olimpică de aur la acest sport la Beijing 2008, la categoria 48 kg feminin prin Alina Dumitru, două medalii de argint, ambele la Londra 2012, la categoria 48 kg — Alina Dumitru şi la categoria 57 kg — Corina Oana Căprioriu, precum şi trei medalii de bronz la Sydney 2000, la 78 kg — Simona Marcela Richter, Los Angeles 1984 la 78 kg — Mircea Frăţică şi la categoria open — Mihai Cioc.
Judo-ul reprezintă o artă marţială japoneză modernă (Gendai budo). În 1882, pornind de la principiile tradiţionalului jujitsu şi păstrând tehnicile de aruncare şi prize ale acestuia, profesorul Jigoro Kano şi-a format propriul său stil, care a devenit cunoscut sub denumirea de Kano-ryu, iar mai târziu s-a numit Kodokan Judo. Principiile sale se bazează pe folosirea supleţei în locul forţei brute, fiind eliminate loviturile şi unele luxări periculoase, cum ar fi luxarea degetelor. În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări şi luxări. La începutul secolului XX, pe măsură ce judo-ul a fost popularizat în Europa, şi-a pierdut treptat caracterul şi proprietăţile de artă marţială, transformându-se în sport.
La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, în clasamentul probelor la judo prima s-a clasat Federaţia Rusă (trei aur, un argint, un bronz), urmată de Franţa (două aur şi cinci bronz) şi Coreea de Sud (două aur, un bronz). Au urmat, în ordine, Japonia, Cuba, Brazilia, SUA, Georgia, Coreea de Nord şi Slovenia (ultimele trei ţări cu câte un aur) şi Germania. România a ocupat la Londra, la judo, locul al 12-lea, graţie medaliilor de argint câştigate de Alina Dumitru şi Corina Oana Căprioriu.
Printre câştigătorii medaliilor olimpice de aur de la Londra s-au numărat, la masculin, Arsen Galstyan (Rusia), Lasha Shavdatuashvili (Georgia), Mansur Isaev (Rusia), Kim Jae-Bum (Coreea de Sud), Song Dae-Nam (Coreea de Sud), Tagir Khaibulaev (Rusia) şi Teddy Riner (Franţa). La feminin, au luat aurul olimpic Sarah Menezes (Brazilia), An Kum-Ae (R.P.D. Coreeană), Kaori Matsumoto (Japonia), Urska Zolnir (Slovenia), Lucie Decosse (Franţa), Kayla Harrison (SUA) şi Idalys Ortiz (Cuba). (Text: Agerpres, Foto: zimbio.com)