Sporturi olimpice: GIMNASTICĂ RITMICĂ şi TRAMBULINĂ

gimnastica-ritmica

Gimnastica ritmică este singurul sport olimpic exclusiv feminin, introdus în programul olimpic în 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro.

Din anul 2000 în programul olimpic s-a adăugat şi trambulina, în cadrul disciplinelor legate de gimnastică. Până în 1992, la Barcelona, s-a concurat doar la individual, iar din 1996, de la JO de la Atlanta, a fost introdusă şi competiţia pe echipe.

Programele de gimnastică ritmică se desfăşoară pe muzică, durează între 60 şi 120 de secunde şi sunt notate de trei echipe de arbitri. Sportivele folosesc cinci articole de echipament în programul lor: o pereche de măciuci, o panglică, o coardă, o minge şi un cerc.

Primele regulamente de concurs, categorii şi programe de concurs pentru gimnastica ritmică au fost întocmite în fosta Uniune Sovietică în anii ’30. Apoi, sportul s-a extins, devenind o ramură de sine stătătoare, cu concursuri interne şi internaţionale şi regulamente întocmite de federaţia de specialitate. Ca şi la gimnastica sportivă sau artistică, exerciţiile sunt impuse şi liber alese. Primul concurs de gimnastică ritmică din România s-a desfăşurat în anul 1956. Conform regulamentului de gimnastică artistică, sportivele înscrise la gimnastica artistică nu au voie să concureze în cadrul aceleiaşi competiţii şi la întrecerea de gimnastică ritmică.

Trei discipline de gimnastică se vor desfăşura la Jocurile Olimpice de vara din 2016: gimnastica artistică (sportivă), gimnastica ritmică şi trambulina. Toate probele se vor desfăşura la Arena Olimpică din Rio de Janeiro între 6 şi 21 august 2016. Probele la gimnastică ritmică sunt: echipe compus şi individual compus.

Clasamentul general pe medalii olimpice la gimnastică ritmică este următorul: 1. Rusia (6 aur, 2 argint, 2 bronz — 10), 2. Spania (1, 1, 0 — 2), 3. Ucraina (1, 0, 2 — 3). Pe locurile următoare se află Echipa Unificată (fostele republici sovietice), fosta URSS, Canada, Belarus şi Bulgaria. România este pe locul 9 cu o medalie de argint.

Sportivele cele mai medaliate sunt rusoaicele Elena Posevina, Evgenia Kanaeva şi Natalia Lavrova, cu câte două medalii de aur.

România a fost reprezentată în competiţia olimpică de gimnastică ritmică la ediţiile Olimpiadelor din 1984, 1992 şi 1996, reuşind să obţină o medalie de argint prin Doina Stăiculescu, la individual compus, la JO de la Los Angeles 1984.

La JO de la Londra 2012 rusoaicele au luat ambele medalii olimpice de aur, la individual (Yevgeniya Kanayeva) şi pe echipe (Ksenia Dudkina, Alina Makarenko, Uliana Donskova, Anastasia Bliznyuk, Karolina Sevastyanova şi Anastasia Nazarenko).

Trambulină

Începuturile acestui sport coboară în timp până în 1930, când, la Universitatea americană din Iowa, a fost concepută prima trambulină modernă, folosită pentru antrenamentul astronauţilor şi a atleţilor. Odată cu trecerea timpului, disciplina s-a dezvoltat, totul culminând cu prima ediţie a Campionatului Mondial, organizată în 1964 la Londra.

Regulile de bază ale sportului: gimnaştii/gimnastele execută o serie de mici exerciţii, care conţin o varietate de elemente, controlul corpului fiind esenţial pentru impresionarea arbitrilor. Atât concursul masculin individual, cât şi cel feminin individual de la Olimpiadă vor fi împărţite în două runde: calificările şi finala. În calificări, concurenţii vor prezenta câte două exerciţii, primii opt avansând în finală, unde vor evolua o singură dată.

Prima participare la Jocurile Olimpice a fost la Sydney 2000. În scurta perioadă de atunci, R.P. Chineză şi Federaţia Rusă au reuşit să domine concursurile olimpice, mondiale şi europene. La olimpiade, chinezii au obţinut trei medalii de aur, una de argint şi patru de bronz, iar ruşii două de aur şi două de argint. Pe locul trei se află Canada, fiind urmată de Ucraina, Germania, Australia şi Uzbekistan.

În topul medaliilor olimpice se află, la masculin, rusul Alexander Moskalenko (un aur, un argint) şi chinezii Dong Dong şi Lu Chunlong (câte un aur şi un bronz). La femei conduce chinezoaica Wenna He, cu o medalie de aur şi una de bronz, urmată de canadianca Karen Cockburn, cu două medalii de argint şi una de bronz, şi chinezoaica Shanshan Huang, cu un argint şi un bronz.

La JO de la Londra 2012, cele două medalii de aur au fost obţinute, la masculin, de chinezul Dong Dong şi, la feminin, de canadianca Rosannagh MacLennan.(Text: Agerpres, Foto: londontown.com)