Sporturi olimpice: CICLISM

ciclism

Ciclismul a fost un sport popular încă de la apariţia bicicletei, la jumătatea secolului al XVIII-lea, iar întrecerile de ciclism au fost cuprinse în programul olimpic la toate ediţiile Jocurilor Olimpice moderne, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro.

Ciclismul este, în sensul larg al cuvântului, deplasarea pe sol folosind mijloace de transport puse în mişcare de muşchii omului, cu precădere bicicletele. Ca sport, ciclismul este condus de Uniunea Ciclistă Internaţională, cu sediul în Elveţia. Este împărţit în mai multe genuri: ciclism pe şosea, pe teren accidentat (în limba engleza — „mountain biking”), ciclism pe pistă etc. Concurenţii poartă câte un număr de concurs şi culorile echipei lor. La startul unei curse câştigătorul etapei sau a cursei (în funcţie de tipul întrecerii) este cel care trece primul linia de sosire.

Probele sportive de ciclism la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 6-21 august 2016 în patru locaţii diferite din Rio de Janeiro, Brazilia. Probele de pistă vor avea loc pe Velodromul Olimpic din Rio în zona olimpică Barra da Tijuca, probele de BMX pe Centrul Olimpic de BMX, probele de „mountain biking” pe Parcul Olimpic de Mountain Biking în zona Deodoro, iar probele de ciclism pe şosea pe Fortul Copacabana (cursă pe şosea) şi pe Plaja Pontal (cursă contra cronometru) în zona Copacabana.

Probele de ciclism din programul JO de la Rio sunt următoarele: Ciclism pe şosea — debut olimpic Atena 1896 (Cursa masculină pe şosea, Cursa feminină pe şosea, Contratimp individual masculin, Contratimp individual feminin); Ciclism pe pistă — debut olimpic Atena 1896 (Sprint masculin individual, Sprint feminin individual, Sprint masculin pe echipe, Sprint feminin pe echipe, Keirin masculin, Keirin feminin, Urmărire masculină pe echipe, Urmărire feminină pe echipe, Omnium masculin, Omnium feminin); Mountain biking — debut olimpic Atlanta 1996 (Cross-country masculin, Cross-country feminin); BMX — debut olimpic Beijing 2008 (masculin şi feminin).

Clasament general pe medalii la ciclism la Jocurile Olimpice este: 1. Franţa (41 aur, 27 argint, 22 bronz — 89 total), 2. Italia (32 aur, 16 argint, 9 bronz — 57 total), 3. Marea Britanie (26 aur, 26 argint, 23 bronz — 75 total). Urmează, în ordine, Olanda, SUA, Australia, Germania, fosta URSS, Danemarca şi Belgia.

Sportivii cei mai medaliaţi la ciclism pe şosea sunt, la masculin, danezul Henry Hansen (două aur, un argint), suedezii Ragnar Malm (câte un aur, argint şi bronz) şi Gosta Petterson (un argint şi două bronz), iar la feminin olandeza Leontien Zijlaard-Van Moorsel (trei de aur), americanca Kristin Armstrong (două de aur) şi franţuzoaica Jeannie Longo-Ciprelli (un aur, două argint, un bronz).

La ciclism pe pistă, la bărbaţi, primul este britanicul Chris Hoy (6 aur, un argint), urmat de compatriotul său Bradley Wiggins (3 aur, un argint, două bronz) şi americanul Burton Downing (două aur, trei argint, un bronz). La femei conduce franţuzoaica Felicia Ballanger (trei de aur), urmată de australianca Anna Meares (două aur, un argint, două bronz) şi chinezoaica Shuang Guo (două de argint, două de bronz).

Cele mai multe medalii la Mountain biking le-a obţinut, la masculin, francezul Julien Absalon (două de aur), urmat de compatriotul său Miguel Martinez (un aur, un bronz) şi olandezul Bart Brentjens (un aur, un bronz). La femei, conduce la această probă italianca Paola Pezzo (două medalii de aur), urmată de nemţoaica Sabine Spitz (câte o medalie de aur, de argint şi de bronz) şi franţuzoaica Julie Bresset (un aur).

La proba BMX, în top se află, la bărbaţi, letonul Maris Strombergs (două de aur), australianul Sam Willoughby (un argint) şi americanul Mike Day (un argint), iar la femei franţuzoaica Anne-Caroline Chausson (un aur), columbianca Mariana Pajon (un aur) şi neo-zeelandeza Sarah Walker (un argint).

Alţi mari ciclişti medaliaţi la olimpiadă au fost: spaniolul Miguel Induráin, germanii Jan Ullrich şi Olaf Ludwig, belgianul Axel Merckx, italianul Fabio Casartelli, olandezul Hennie Kuiper etc.

România a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice cu cinci rutieri, în 1952, la Helsinki, după care a mai fost prezentă la şapte ediţii ale JO, în 1960, 1964, 1968, 1972, 1980, 2004 şi 2012, nereuşind să obţină vreo medalie.

La JO de la Londra, în 2012, România a fost reprezentată în întrecerile pe şosea de Andrei Nechita, după o absenţă de 32 de ani în această probă.

În clasamentul pe medalii la ciclism la JO de la Londra 2012, prima s-a clasat Marea Britanie (8 aur, câte două de argint şi de bronz), urmată de Germania (un aur, 4 argint, un bronz) şi Franţa (un aur, 3 argint). Au urmat, în ordine, Australia, SUA, Columbia, Olanda, Kazakhstan, Danemarca, Letonia şi Cehia.

Printre sportivii care au obţinut medalii de aur la JO de la Londra se numără, la masculin, Alexander Vinokourov (Kazakhstan), Bradley Wiggins, Chris Hoy şi Jason Kenny (toţi din Marea Britanie), Lasse Norman Hansen (Danemarca), Jaroslav Kulhavý (Cehia), Maris Strombergs (Letonia), iar la feminin Marianne Vos (Olanda), Kristin Armstrong (SUA), Victoria Pendleton şi Laura Trott (ambele din Marea Britanie), Anna Meares (Australia), Julie Bresset (Franţa), Mariana Pajón (Columbia). De asemenea, la probele pe echipe învingătoare au fost Marea Britanie (în trei probe) şi Germania.( Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org)